null Beeld

Waarom havermelk bijna 4 keer duurder is dan koeienmelk

Als je weleens plantaardige melk drinkt, dan is het je vast wel opgevallen dat havermelk aanzienlijk duurder is dan koeienmelk. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De Keuringsdienst van Waarde zocht dit onlangs uit en deed een nogal opvallende ontdekking.

De prijs van havermelk heeft namelijk niks te maken met de ingrediënten of het bereidingsproces...

Verschillen

In de supermarkt is havermelk vaak bijna 4 keer duurder dan koeienmelk. Sommige merken vragen tot wel 3,20 euro voor een liter, terwijl een ‘gewoon’ pak melk maar zo'n 85 cent kost. Een aanzienlijk verschil, zeker als je je bedenkt dat je voor havermelk alleen water, haver en een simpele staafmixer nodig hebt. Voor koeienmelk daarentegen heb je veel meer nodig: stallen voor de koeien, voeding, verzorging en speciale apparatuur om te melken bijvoorbeeld.

Lees ook: zo gezond is plantaardige melk

Zelf havermelk maken

Daarnaast kost een pak haver in de supermarkt vaak maar 50 cent, wat veel goedkoper is dan een literpak melk. Vreemd, vonden de makers van KvWeetjes, het programma dat op de Facebookpagina van Keuringsdienst van Waarde wordt gepubliceerd. Want hoe kan het dan toch dat havermelk zoveel duurder is? Om de proef op de som te nemen, besloot Nathan zelf havermelk te gaan maken. Iets wat makkelijker bleek te zijn dan je zou denken: meng 100 gram haver met 1 liter water, doe de staafmixer erdoorheen, zeef de ‘melk’ en je bent klaar! In een pak zit meestal zo'n 500 gram, dus daar kun je ook nog eens meerdere liters haverdrank mee maken.

Veel vraag

Hoewel de havermelk er iets anders uitziet dan gewone melk, ziet Nathan weinig verschil. Iets wat levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer kan beamen. Volgens hem zijn de bereidingsprocessen van beide drankjes hartstikke ‘simpel’. Dat er toch meer geld gevraagd wordt voor havermelk, heeft volgens hem alles te maken met de vraag. Er is nu eenmaal veel vraag naar ‘bewuste’ producten zoals havermelk, waardoor er ook meer geld gevraagd kan worden. “Dat havermelk een klein productieproces heeft, kan meespelen in de prijsbepaling, maar de kostprijs is gebaseerd op wat heeft de consument ervoor over heeft.” De vraag is hoog, dus de prijs ook.

Als je dus graag havermelk drinkt kun je het voortaan beter zelf gaan maken: hiermee ben je stukken goedkoper uit dan wanneer je het kant-en-klaar in de supermarkt haalt!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden