null Beeld

Waarom goede voornemens áltijd een goed idee zijn, ook als ze niet slagen

Heb je de moed een beetje opgegeven als het gaat om het volhouden van goede voornemens? Niet nodig! Goede voornemens blijken namelijk ook hartstikke nuttig te zijn als ze níét slagen.

Dat beweren twee leden van het Filosofisch Elftal van dagblad Trouw.

Goede voornemens

“Goede voornemens werken vaak niet, maar dat betekent niet dat ze zinloos zijn,” vertelt politiek filosoof Ivana Ivkovic. “Goede voornemens bieden ons een symbolisch moment om even stil te staan. Wat voor jaar was dit voor jou? Wat zou je willen voor het nieuwe jaar?” Dat je hierover nadenkt is volgens haar altijd goed, of het nu werkelijkheid wordt of niet.

Betekenis geven

“Als je je hier niet mee bezighoudt, dan krijgt het afgelopen jaar geen verhaallijn. Terwijl die juist zo belangrijk is om betekenis aan het leven te geven. Als we ons leven enkel dag na dag leven, wordt het in ons hoofd één grote brij. Over een afgebakende periode kun je pas zeggen wat voor periode dat voor jou is geweest.”

Handige tip

Hoogleraar filosofie Marli Huijer heeft wel een tip om je voornemen haalbaarder te maken: “Verbind ze altijd aan je omgeving, dan is de kans op succes groter. Concreet betekent dat: je omgeving zó inrichten dat je de verleidingen die je wilt weerstaan zo veel mogelijk vermijdt.” Een voorbeeld: wil je minder wijn drinken? Zeg dan tegen je partner dat je vanaf 1 januari geen kelder vol met flessen wijn wilt hebben. Want wat je niet hebt, kun je ook niet opdrinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden