null Beeld

‘Waarom ga je niet bij hem weg?’ Zes heftige verhalen over huiselijk geweld

Het verlaten van een gewelddadige man is volgens onderzoek een van de gevaarlijkste dingen die je kunt doen. Op de nieuwswebsite Huffington Post vertellen zes vrouwen over hoe ze sluipenderwijs slachtoffer werden van huiselijk geweld en ternauwernood aan hun partner ontsnapten. 

Zes vrouwen vertellen

“Waarom ga je niet gewoon bij hem weg?” Een logische vraag voor een buitenstaander. Maar veel vrouwen hebben een goede reden om bij hun man te blijven. Rondom de scheiding escaleert vaak het geweld en kunnen er dodelijke slachtoffers vallen. Voor de interviewserie ‘Why didn’t you just leave?’ interviewde de Huffington Post zes slachtoffers van huiselijk geweld. Twee vrouwen werden neergeschoten toen ze hun man verlieten. Schrijnende portretten die niet makkelijk zijn om te lezen, maar je zult nooit meer vragen: waarom vertrok je niet gewoon?

Wanneer spreek je van huiselijk geweld?

Psycholoog Margreet Kotje: “Iedereen denkt bij huiselijk geweld aan slaan en schoppen. Maar het zijn ook de subtiele vormen die niet te zien zijn: manipulatie, controleren, schelden, ondermijnen en vernederen. Als je in de war raakt van je relatie, je onzeker voelt en niet meer naar je eigen gevoel kunt luisteren, zijn dit verontrustende signalen. Zoek hulp bij een vertrouwenspersoon als je vermoedt dat dingen niet kloppen in je relatie. Dat kan een goede vriendin zijn, maar ook je huisarts.”

Checklist voor jezelf:

1. Oefent mijn partner geweld uit: lichamelijk (bijvoorbeeld slaan, duwen, schoppen, haren trekken), psychisch (uitschelden, vernederen, bedreigen) of seksueel?

2. Heeft hij of zij meer macht (lichamelijk, psychisch, financieel)?

3. Is er sprake van lichamelijk of psychisch letsel (heb je bijvoorbeeld last van maagpijn, angsten, concentratieproblemen)?

Kun je deze vragen drie keer met 'ja' beantwoorden? Dan is het aan te raden hulp te zoeken.

Checklist om het te herkennen bij iemand die je kent:

Zij of hij:

- gaat altijd onder begeleiding met de partner over straat.

- heeft nauwelijks contact met anderen, zelfs niet met de familie.

- moet altijd overal verantwoording over afleggen aan de partner.

- heeft geregeld verschillende blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken.

- mag niet over eigen geld beschikken.

- gedraagt zich nederig ten opzichte van de partner.

- doet niets zonder eerst toestemming te vragen.

- heeft moeite met oogcontact.

- is zichtbaar bang voor de partner.

- is schrikachtig.

- zegt vaak: “Ik mag van X niet...”

Waar vind ik hulp?

Op Steunpunt Huiselijk Geweld lees je wat je kunt doen als je zelf voor je gevoel gevangen zit in een relatie of als je de situatie van een ander niet vertrouwt.

Meer lezen?

undefined

Deze week staat in Margriet een uitgebreid dossier over huiselijk geweld, met advies en persoonlijke verhalen van een slachtoffer én dader. Bestel dit nummer via Tijdschrift365.nl.

Psycholoog Margreet Krottje schreef Een ademloos leven, een boek voor slachtoffers en omstanders. Het boek is voor € 12 euro te bestellen op tebeyo-academie.nl.

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden