null Beeld

Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Hoewel ouderen met een slechte gezondheid het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus, zijn de meeste coronapatiënten die op de intensive care (IC) liggen in Nederland jonger dan vijftig jaar. Dat zegt de Vereniging voor Intensive Care.

“Het zijn vooral tachtigplussers die aan corona zijn overleden, maar de mensen die bij ons aan de beademing liggen zijn vooral onder de vijftig”, zo vertelt voorzitter Diederik Gommers aan NOS.

Zelfde als bij griep

Dat er vooral mensen onder de vijftig jaar op de intensive care ligen, is volgens Gommers voor een deel te verklaren: “De maatregelen die we in Nederland nu genomen hebben, beschermen juist die groep kwetsbare ouderen. En we zien het ook met de griep; mensen onder de vijftig gaan het hardst onderuit.”

Ook kiezen veel ouderen er vaker voor om helemaal niet op de intensive care behandeld te worden, zo vertelt intensivist Iwan van der Horst. “In Nederland hebben we daar een veel opener gesprek over dan bijvoorbeeld in Italië. Net als dat mensen op een gegeven moment zeggen ‘ik wil geen kasplantje zijn’, zeggen sommigen nu ‘die IC hoeft van mij niet meer’.”

Te weinig onderzoek

Toch blijft het volgens Gommers lastig om te zeggen waarom het virus ‘bij de één wel ontspoort en bij de ander niet’. Iets wat Van der Horst ook erkent: “Het is iets aan de ziekte zelf dat je als veertig- of vijftigjarige er zo ziek van kan worden.” Toch is er nog te weinig onderzoek gedaan om te zeggen wat dit dan precies is. “Ik wil mensen niet vals banger maken, maar ook niet vals informeren."

Genoeg ruimte op IC-afdelingen?

Gelukkig hebben de IC-afdelingen in Nederland vooralsnog genoeg ruimte om alle patiënten te behandelen. Maandag voorspelde Gommers nog dat er dit weekend rond de honderd coronapatiënten op de Nederlandse IC’s zouden liggen, maar inmiddels heeft hij zijn prognose bijgedraaid. “Als je rekent dat tien procent van de corona-besmettingen op de IC terechtkomt, dan zou je dit weekend uitkomen op tachtig tot 120 patiënten met corona op de IC. Met vijftig zitten we daar nu nog ruim onder”, aldus Gommers.

Goed voorbereid

En hoewel de IC-afdelingen ‘nog nooit een virusuitbraak in deze mate hebben meegemaakt,’ zijn ze nog steeds in control volgens Gommers. In totaal zijn er 1150 IC-bedden in Nederland. “We zijn nog lang niet bij de situatie dat al die bedden vol liggen en we moeten kiezen wie we gaan behandelen.”

In Noord-Brabant liggen in sommige ziekenhuizen acht tot tien coronapatiënten op de IC, weet Gommers. Maar ook daar kunnen ze het aantal patiënten voorlopig nog aan door ze in de regio over ziekenhuizen te verdelen. “En je merkt dat boven de rivieren de ziekenhuizen genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden.”

Meer lezen over het coronavirus?

Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Even niet naar je (groot)ouders door het coronavirus? Schrijf ze 'coromapost'

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Van coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Dít moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt

Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Artikelen van Margriet ontvangen in je

mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden