null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom er voor de wespen die je nu ziet weinig te vrezen valt

Niet alleen mensen en muggen, maar ook wespen houden van het warme weer dat we de afgelopen dagen hebben gehad. Vind jij de zoemers ook zo opvallend tam? 

Eind april blijken we te maken hebben met brave wespen.

Franse veldwesp

Zoemen rond je glas frisdrank of wijn, agressief op je af komen vliegen, steken: (als het goed is) niets van dat alles doen de wespen die nu rondvliegen. De wespen die je nu ziet, zijn overwegend Franse veldwespen - te herkennen aan hun platte, slanke lijfje, oranje voelsprieten en gele strepen. En die hebben wel wat beters te doen dan jou lastigvallen. "Het enige wat ze nu doen, is wat losse stukjes hout verzamelen op banken en terrastafels om daar dan een nest mee te bouwen," legt Wim Veraghtert van Natuurpunt uit aan Het Laatste Nieuws.

Wacht maar tot de zomer

Natuurlijk, als jij wild naar ze slaat of ze probeert te vangen met je hand, kun je wel een aanval verwachten. Maar afgezien van wat koninginnen, die bezig zijn met de voorbereidingen voor de voortplanting, zul je nog weinig van de 'normale' wespen spotten. "Die wespen die vanaf de zomer volop uitvliegen, zijn uiteraard wel verslaafd aan zoetigheid en kunnen agressief zijn."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Moeilijk te bestrijden

Ze zijn dus wat liever, die Franse veldwespen. Maar, een groot nadeel: ze zijn moeilijker te bestrijden. Waar het bij andere wespen meestal genoeg is om een nest weg te halen, maakt de veldwesp vaak heel slim kleinere nesten. Enfin, voor wie welke wesp dan ook het liefst op afstand houdt: zó doe je dat op een heel simpele manier.

Laat wespen geen reden zijn om je tuin niet te versieren met bloemen. Hoe prachtig zijn deze Dahlia-knollen en hortensia's? Je koopt ze in de Margriet Shop.

null Beeld
null Beeld

Bron | Nieuwsblad

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden