null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom er momenteel bijna geen gember meer is in veel supermarkten

Ben je de afgelopen dagen tegen lege schappen gember aangelopen? Balen, juist nu we massaal ziek, zwak en misselijk zijn door de griepgolf. 

Wie zich met een verstopte neus en bonkend hoofd naar de supermarkt sleept om thuis verse gemberthee te kunnen maken, kan worden teleurgesteld. Er is een flink tekort aan gember in veel Nederlandse supermarkten.

Chinees Nieuwjaar

Wat is er dan aan de hand met die Chinese wortel? Nou, de oude voorraden raken op en de nieuwe lading uit China is nog onderweg. Door de viering van het Chinese Nieuwjaar lagen fabrieken de afgelopen dagen stil en wordt er al een paar weken nauwelijks iets verladen. Dit laat een Amerikaanse importeur van gember weten aan AGF.nl, een nieuwssite over de handel in aardappelen, groenten en fruit.

Slechte gember

Momenteel wordt er sowieso minder gember geïmporteerd, omdat de oogst van het oude seizoen kampt met kwaliteitsproblemen door bijvoorbeeld droogte. "Er zat veel slechte gember tussen," aldus dezelfde woordvoerder. Moeten we het dan maar uit een ander land halen, zoals Brazilië of Honduras? China is nu nog de beste keus qua kwaliteit en hoeveelheid, weet de expert. Wel wordt er een biologische variant vanuit Peru geïmporteerd, maar daar zul je flink meer voor moeten betalen.

Duurder en duurder

Naar verwachting gaan de fabrieken in China pas over een paar weken weer open en dit zou betekenen dat we het tot eind maart met minder gember zullen moeten doen. Als de nieuwe oogst dan eindelijk binnenkomt, moet je ook niet schrikken als de prijs ineens een stuk hoger is, voorspelt de commercieel directeur van een Nederlands importbedrijf tegenover AD. Zo wordt die kop verse gemberthee ineens wel heel elitair...

Gember tegen griep

Volgens het Voedingscentrum ontbreekt er nog hard wetenschappelijk bewijs dat gember echt helpt tegen verkoudheid en griep. Maar gezondheidsgoeroes blijven beweren dat gember ontstekingsremmend werkt en helpt tegen misselijkheid. Dat kun je goed gebruiken als je bent geveld door de griep. Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Dat betekent dus wel hollen naar de supermarkt, voordat je misgrijpt...

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AGF.nl, AD

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden