null Beeld

Waarom er in Friesland wordt gewaarschuwd voor déze plant

In het Friese plaatsje Hemelum heeft de gemeente sinds kort grote waarschuwingsborden neergezet. Op de borden wordt er gewaarschuwd voor de plant gifsumak, ook wel bekend als ‘Poison Ivy’. Mensen in Friesland krijgen het advies om de plant absoluut niet aan te raken, omdat dit voor ernstige klachten kan zorgen.

De plant heeft zich de afgelopen jaren steeds sneller verspreidt en groeit nu vooral langs een pad waar veel mensen fietsen en wandelen.

Heftige reacties

Hoewel de plant er hartstikke normaal uitziet, kan een simpele aanraking al voor ernstige klachten zorgen. Het sap van de plant, dat al bij een kleine beschadiging van de plant kan vrijkomen, bevat de stof urushiol. Deze stof kan een allergische reactie opwekken, wat kan leiden tot jeuk, huidontsteking en grote pijnlijke blaren. De reacties kunnen zelfs zó heftig zijn, dat een ziekenhuisbezoek noodzakelijk is.

Lees ook: kunnen peulvruchten giftig zijn?

Weghalen niet mogelijk

Voor zover bekend zijn er in Nederland niet meer plekken waar zoveel van deze giftige planten groeien. De planten zijn ooit bij Hemelum gekomen, omdat iemand ze er een eeuw geleden heeft geplant. Helaas is het niet mogelijk om de planten helemaal weg te laten halen. Onder de grond zitten namelijk heel veel wortels, waar ook weer nieuwe planten uit kunnen groeien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Jeugdjournaal, NVWA

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden