null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom een bezoek aan de kapper straks misschien duurder wordt

Smeekt jouw haar om een knip- of verfbeurt? Dan hebben we mogelijk goed nieuws voor je. Binnenkort kun je misschien weer naar de kapper. Maar waarschijnlijk gaat dat kappersbezoek een stuk duurder worden.

Dit voorspelt vakbond CNV.

Versoepelde maatregelen

De kappers zijn inmiddels zo'n vijf weken gesloten - en dat merk je misschien wel aan je coupe. In Denemarken zijn de kapsalons alweer open, als onderdeel van de versoepelde coronamaatregelen daar. En het loopt stórm. Veel Nederlandse kappers willen ook graag weer aan de slag. En daarom hebben vakbonden CNV en FNV met kappersorganisatie ANKO alvast een protocol opgesteld.

Knippen op anderhalve meter afstand

Dankzij dit protocol, dat nog moet worden goedgekeurd door de overheid, kunnen kappers binnenkort mogelijk weer klanten ontvangen. Maar hoe kan dat dan, volgens de regels van de anderhalvemetersamenleving?

Op anderhalve meter afstand iemand knippen of verven, is natuurlijk geen doen. Het idee is dan ook dat er in ieder geval minder klanten tegelijk in de kapsalon mogen zijn. Ook moeten de stoelen op gepaste afstand van elkaar staan.

Mondkapjes en 'kuchschermen'

Verder moeten kapsalons de nodige beschermingsmiddelen inslaan. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes die zowel kappers als klanten moeten dragen. Ook moeten kappers volgens het protocol handschoenen gaan dragen. En daarbij wordt ook een zogenoemd 'kuchscherm', een soort spatscherm, tussen de kapper en klant aangeraden.

Covid-toeslag

Die beschermingsmiddelen kosten een kapsalon natuurlijk extra geld. En dat geld moet ergens vandaan komen. De kans zit er dus dik in dat je kappersbezoek een stuk duurder wordt. 'Covid-toeslag', noemt CNV dat.

"De veiligheid van zowel klant als werknemer is nadrukkelijk in het geding. Daarom acht ik een 'covid-toeslag' ook reëel", zegt Willem Kruithof van CNV. "De klant dient iets extra’s te betalen voor de veiligheidsmiddelen die nu moeten worden ingeslagen om hem of haar te kunnen bedienen."

Lees ook

Alle kappers gesloten: 'Maar doe dít nu alsjeblieft niet zelf met je haar'

Laatste ontwikkelingen

Voordat kappers weer aan de slag gaan, moet er dus nog wel toestemming vanuit de overheid komen. Rutte spreekt het land vanavond weer toe over de laatste ontwikkelingen en beslissingen op het gebied van het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNV

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden