null Beeld

Waarom déze experts vinden dat katten buiten aan een lijntje horen

De

meeste mensen laten hun katten buiten lekker los lopen, maar als het aan

ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst ligt, komt daar binnenkort

verandering in. De twee pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van

katten strafbaar te maken.

De reden? Ze zijn volgens hen de grootste uitroeiers van bedreigde diersoorten ter wereld. Zo gaan er jaarlijks miljoenen euro’s naar de bescherming van vogelsoorten, maar ondertussen bijten jagende katten miljoenen vogels dood.

“Zij zijn strafbaar”

“De natuurbeschermingswet is heel duidelijk,” zo vertelt Smit aan het AD. “Katten mogen niet buiten loslopen. We weten dat de kat een jager is en ’s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar.” Smit is van mening dat katten niet in de natuur horen. “Dus eigenaren kunnen ze binnen houden. Het is allang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur. Aan de ene kant steken we miljoenen euro's in de bescherming van weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat 's nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten.”

Lees ook: Opgelet: dodelijke kattenziekte duikt op in deze delen van Nederland

“Dan kun je net zo goed een konijn nemen”

Op de vraag of het niet zielig is om een kat binnen te houden, kan hij kort zijn: “Je kunt je als katteneigenaar afvragen of het wel logisch is om zo’n dier als huisdier te houden. Lekker makkelijk om het beest de heel dag naar buiten te sturen, zonder dat je er verder naar om hoeft te kijken. Dan kun je net zo goed een konijn nemen.” Een kattenhater is hij overigens niet: “Ik vind katten ook lief. Maar ik zie dat ze veel vogels doden en vind dat daar iets aan moet gebeuren. Die vogels vind ik ook lief.”

Alternatieven voor binnenhouden van katten

Smit heeft ook nog wel wat alternatieven voor mensen die hun kat toch liever naar buiten laten. “Katteneigenaren kunnen het dier ook een halsband met een belletje omdoen. Dan horen de vogels dat ze er aan komen. Of je hebt van die felgekleurde kattenkragen, waardoor ze meer opvallen.” Smit en Trouwborst hopen met hun proefproces te bereiken dat katteneigenaren die hun kat niet aanlijnen, een boete krijgen. “Hondeneigenaren krijgen ook een boete als ze hun hond laten loslopen in de natuur. Dat zou ook voor katten moeten gelden.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden