null Beeld

Waarom de kou ervoor kan zorgen dat je je eenzaam voelt

Heb jij in de herfst- en wintermaanden extra veel behoefte aan sociaal contact, omdat je je dan vaker eenzaam voelt? De kans is groot dat dit met het koude weer te maken heeft. Onderzoekers aan de State University van New York en de Florida State University hebben namelijk een link ontdekt tussen onze lichaamstemperatuur en de mate waarin we behoefte hebben aan sociale verbondenheid. 

Mensen die minder last van de kou hebben, voelen zich minder eenzaam.

Van warm naar koud

Het onderzoek werd uitgevoerd op 78 personen. De temperatuur van deze personen werd beïnvloed, van comfortabel warm tot flink koud. De helft van de deelnemers had een hete band om hun middel. De hele groep moest uiteindelijk omschrijven hoe ze zich voelden en ook laten weten hoe graag ze vrienden wilden zien of bezoeken.

Lees ook: deze 8 voedingsmiddelen helpen je de koude wintermaanden door

Eenzaam door kou

De personen die het koud hadden, bleken meer behoefte te hebben aan sociaal contact dan degenen die het warm hadden. “Dit ondersteunt het idee dat mensen die het fysiek koud hebben, het ook emotioneel ‘koud’ hebben. Ze voelen zich eenzaam en gaan daarom op zoek naar meer sociale interactie,” zo verklaart onderzoeker Jon Maner van de Florida State University.

Gezellig samen

Voel jij je in de winter ook vaker eenzaam? Dat kan dus komen door de kou. Het kan dan ook geen kwaad om de verwarming lekker hoog te zetten. Heb je veel behoefte aan sociaal contact en voel je je vaker eenzaam dan je zou willen? Je bent niet de enige. Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Red Online

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden