null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom de kans groot is dat de schappen in supermarkten tijdens kerst leeg zijn

Je kunt maar beter nu alvast het broodnodige voor kerst inslaan, om te voorkomen dat je rond de feestdagen voor legen schappen staat. Actiegroep Farmers Defence Force heeft namelijk bekendgemaakt dat ze distributiecentra van supermarkten willen blokkeren.

En als de boze boeren dit echt gaan doen, dan kan dat een grote impact hebben. Helemaal rond de kerst, zo voorspelt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), tegenover Hart van Nederland.

Supermarkten zetten zich schrap

Volgens Jansen bereiden de supermarkten zich op de achtergrond voor op eventuele acties. “We zijn voorbereid op acties, maar we willen voorkomen dat die gaan plaatsvinden. Maar als die actie er komt zal het grote impact hebben." Zo is er bijvoorbeeld kans op lege schappen in de dagen voor kerst. “Mocht er een grote verstoring zijn, dan weet je dat je moet schakelen. Maar dat kan niet altijd voor alle producten. Zeker als het om versproducten gaat. Daar kunnen we wellicht minder aanvoer van zien”, legt Jansen uit.

Ontevreden boeren

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet eerder weten weer een boerenprotest te willen opzetten. De boeren zijn nog steeds ontevreden over het kabinetsbeleid rond de stikstofcrisis. Ze willen 2,9 miljard euro van de overheid krijgen, voor de plannen die de boeren zelf maakten om stikstof terug te dringen. Omdat gesprekken met Den Haag niet voor tevredenheid hebben gezorgd, zouden leden van FDF nu spreken over het lamleggen van voedselvoorzieningen, door het blokkeren van distributiecentra van supermarkten.

Protest van 2 dagen

Het nieuwe boerenprotest zou in de week voor kerst moeten worden gehouden, en minstens twee dagen duren. Jeroen van Maanen van FDF laat aan Hart van Nederland weten dat de blokkades één van de scenario’s’ is. Maar verder? "We hebben het nog niet helemaal helder hoe we actie gaan voeren."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland

Beeld | ANP

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden