Waarom de GGD afraadt een boosterprik in het buitenland te halen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom de GGD afraadt een boosterprik in het buitenland te halen

Hoewel steeds meer Nederlanders hun boosterprik kunnen halen, gaat dat voor sommigen nog niet snel genoeg. Daarom besluiten mensen de grens over te gaan om in het buitenland een boosterprik te halen. Dat kan bijvoorbeeld in Duitsland. Maar dat raadt de GGD met klem af, omdat dit problemen op kan leveren.

We leggen je uit welk nadeel dit heeft.

Geen boosterprik in het buitenland halen

Het lijkt misschien een slimme truc om je boosterprik sneller te halen, maar volgens de GGD is het geen goed idee om ‘m in het buitenland te laten zetten. Volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan dat namelijk problemen opleveren bij de registratie. Als je je in een ander land laat prikken, dan komt dat niet in je CoronaCheck-app te staan. Je krijgt hierdoor dus geen nieuwe QR-code of Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen. Als je toch over de grens bent geprikt, kun je achteraf via een registratie in Nederland wel een papieren coronatoegangsbewijs krijgen. Maar dat is natuurlijk iets minder handig dan een registratie in je app.

Boosteren gaat steeds sneller

De GGD adviseert om je toch in Nederland te laten prikken, om teleurstellingen te voorkomen. Volgens een woordvoerder gaat het nu ook in Nederland ontzettend snel. Elke dag zijn er weer nieuwe geboortejaren aan de beurt. Ook is de wachttijd tussen de boosterprik en je laatste basisvaccinatie of na het herstellen van corona al verkort naar drie maanden. Voorheen was het advies nog om een half jaar te wachten met de boosterprik.

Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

Boosterprik toevoegen aan je vaccinatiebewijs

Laat je je in Nederland boosteren? Dan krijg je zowel een nationaal als internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. Die moet je nog wel zelf aan je vaccinatiebewijzen toevoegen. Dat doe je door in te loggen met DigiD en via het ‘+’teken rechtsboven de prik toe te voegen. Als je een lettercode hebt gekregen bij je prik dan kun je deze via ‘papieren bewijs toevoegen’ invoeren en zo een vaccinatiebewijs aanmaken.

Bron | RTL Nieuws, Coronacheck
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden