null Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Waarom de dood van George Floyd ook in Nederland tot protesten leidt

Duizenden mensen kwamen maandag samen op de Dam op te demonstreren tegen politiegeweld. De aanleiding is de dood van een zwarte Amerikaanse man, George Floyd, die afgelopen week overleed na een hardhandige arrestatie door een blanke agent. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland haalt zijn dood een hoop woede en onbegrip naar boven.  

Want ook in Nederland is racisme nog altijd een bestaand probleem, blijkt uit de cijfers. Een goed moment om ons te verdiepen in racisme en white privilege.

George Floyd

De aanleiding van het protest nu is de dood van de Amerikaanse George Floyd (46), die vorige week overleed nadat een blanke politieagent minutenlang op zijn nek knielde bij een arrestatie in Minneapolis. De heftige videobeelden van de gewelddadige arrestatie zorgden voor veel ophef, waarna mensen de straat op gingen om te protesteren. Dat begon in de straten van Minneapolis, de stad waar de moord op Floyd plaatsvond, maar verplaatste zich al snel naar andere Amerikaanse steden. Met spandoeken met daarop ‘Black Lives Matter’ ('Zwarte levens doen ertoe') en 'I can't breathe' ('Ik kan niet ademen') voeren ze actie tegen politiegeweld gericht tegen zwarte Amerikanen. Inmiddels is er ook op diverse plekken in Europa geprotesteerd tegen dit racistische geweld.

Racisme in Nederland

Gisteren werd er ook gedemonstreerd op de Dam in Amsterdam, waar ongeveer vijfduizend mensen samenkwamen om op te staan tegen politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur. In de Verenigde Staten is er een hoge mate van politiegeweld tegen donkere inwoners, wat in de afgelopen jaren al vaker voor grote protesten zorgden. Hoewel de hoge mate van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten (gelukkig) niet te vergelijken is met dat in Nederland, speelt racisme zich zeker ook in Nederland af. In Nederland werden vorig jaar 5487 meldingen gemaakt van discriminatie; de helft van die klachten ging om discriminatie vanwege huidskleur of ras. Ook in ons land is er nog veel te winnen op dit gebied, zeggen donkere Nederlanders.

Gerda Havertong: 'Racisme in Nederland is onderhuids'

Ook Gerda Havertong (73), bekend uit Sesamstraat, spreekt zich uit over racisme in Nederland. Het ís er zeker wel, alleen niet zo duidelijk en uitgesproken als in de VS. In het programma Op 1 zei ze maandagavond het volgende: “Racisme bestaat zeer zeker in Nederland, alleen op een andere manier. Het is onderhuids. Je kunt het bijna niet traceren. Je kunt het niet aan zien komen.”

Of de protesten, zoals die in Amerika of op de Dam écht gaan helpen, dat is de vraag. Om racisme in de kiem te smoren moeten we van jongs af aan beginnen, zegt Havertong. “Je begint bij je kinderen thuis. Door te vertellen dat ik geen Zwarte Piet ben. Dat het gewoon een mevrouw is”, zegt ze. “We willen geen inferieure positie. We willen een gelijkwaardige positie.”

Wat kun je zélf doen tegen racisme?

Als Nederlanders met een blanke huid moeten we ons dus meer verdiepen in racisme. Veel mensen hebben het niet door, maar als je een witte huid hebt, heb je veel privileges: ook wel white privilege genoemd. Juist omdat we ons vaak niet bewust zijn van die privileges, die je krijgt door het hebben van een blanke huidskleur, is het belangrijk dat we ons daar meer in verdiepen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door boeken te lezen, documentaires te kijken en het nieuws over dit onderwerp te blijven volgen. Ook kun je petities tekenen tegen politiegeweld en discriminatie, of geld doneren aan organisaties die zich inzetten tegen de strijd tegen racisme. Vervolgens kun je jouw nieuwe inzichten delen met vrienden, familie of collega’s die minder goed geïnformeerd zijn. Door in gesprek te gaan met mensen die het belang van deze beweging nog niet inzien, kunnen we meer bewustwording creëren.

Op het platform Wit Huiswerk vind je veel informatie als je je wilt verdiepen in de strijd tegen racisme. Er staan documentaires, boeken, podcasts en artikelen die precies uitleggen waarom het zo belangrijk is om bewust en actief bezig te zijn met de strijd tegen racisme. Ook als je je hier nog nooit eerder mee bezig gehouden hebt, is deze site een goed beginpunt om meer te leren over dit onderwerp.

Bron | Trouw, Wit Huiswerk, Viva, Linda

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietSOPA Images/LightRocket via Gett

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden