null Beeld

Waarom complottheorieën zo populair zijn tijdens een crisis

Misschien heb jij ze ook al wel voorbij zien komen online: berichten over de complottheorie dat het nieuwe 5G-netwerk het coronavirus zou veroorzaken.

Hoe komt het dat mensen in dit soort complottheorieën geloven tijdens een crisis?

5G en het coronavirus

Stef Aupers, hoogleraar mediacultuur aan de KU in Leuven, zegt tegen het Editie NL dat er verschillende complottheorieën zijn over het verband tussen 5G en het coronavirus. De meest gehoorde is dat het virus veroorzaakt zou zijn door de straling van het nieuwe telefoonnetwerk. "De straling van 5G zou je immuunsysteem kapotmaken, waardoor een gewone verkoudheid zich zou hebben ontwikkeld tot het coronavirus”, zegt de hoogleraar. Er is geen bewijs dat deze theorie waar is, juist meer dat het tegendeel bewijst. In Nederland is het 5G-netwerk nog niet uitgerold, net als in veel andere landen waar het virus inmiddels uitgebroken is.

Complottheorieën tijdens een crisis

Het is niet de eerste keer dat er tijdens een crisis complottheorieën ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York. Toen werden diverse theorieën bedacht dat de Amerikaanse overheid achter de aanslagen zat, die allemaal foutief bleken te zijn. Maar ook de uitbraak van het zikavirus. Dat virus zou volgens sommigen bijvoorbeeld veroorzaakt zou zijn door genetisch gemanipuleerde muggen om overbevolking tegen te gaan. Waarom geloven veel mensen tijdens een crisis in zo’n theorie?

Lees ook: Het verschil in coronaslachtoffers per land heeft volgens Belgisch onderzoek met dít gen te maken

Verklaringen zoeken

Volgens Aupers geloven mensen in complottheorieën, omdat ze op die manier het onverklaarbare van deze situatie tóch proberen te verklaren. Ze kunnen niet goed begrijpen waarom de crisis plaatsvindt, dus gaan ze redenen bedenken. "Het virus is ver weg in China ontstaan. Wij kunnen ons daar nauwelijks een voorstelling van maken", zegt Aupers. Door zo’n complottheorie te geloven, proberen ze de situatie dus begrijpelijk en concreet te maken. Ook terrorisme-onderzoeker Nikita Malik ziet complottheorieën voorbijkomen tijdens een crisis. “Mensen willen niet geloven dat sommige grote gebeurtenissen onverklaarbaar zijn, of door een toevalligheid zijn aangezwengeld”, zegt ze tegen de Volkskrant. Mensen denken dus dat er wel een reden móet zijn dat iets groots zoals de coronacrisis gebeurt. Dus geloven ze al snel dat er een complot achter zit.

Waarom 5G?

Maar waarom krijgt in dit geval het 5G-netwerk ‘de schuld’? Volgens Aupers komt dat omdat dit de eerste stad in China is waar het nieuwe netwerk werd ingezet. “Omdat dit ook de plek is waar het virus is ontstaan, grijpen aanhangers dit aan als bewijs", zegt hij. Het is een angstaanjagende complottheorie, maar dat maakt volgens Aupers niet uit in het geval van een crisis. Mensen hebben liever een vijand, dan dat ze met een ramp moeten leven zonder verklaring.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl, de Volkskrant

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden