null Beeld

Waarom breekt het coronavirus juist in slachthuizen uit?

Slachterij Vion in Groenlo werd afgelopen week per direct gesloten toen 45 medewerkers besmet bleken te zijn met het coronavirus. En dit is niet het eerste incident. Eerder deze maand bleken ook bij de vestiging van de fabriek in Scherpenzeel 28 medewerkers besmet en kwamen hetzelfde soort berichten ook naar buiten van vleesfabrieken in Frankrijk, Amerika en Duitsland. Hoe komt het dat het coronavirus juist in slachthuizen uitbreekt?

En heeft dit ook effect op het vlees dat uit deze fabrieken komt?

Het coronavirus in slachthuizen

Dat in verschillende slachterijen het coronavirus uitbreekt lijkt haast geen toeval te kunnen zijn. Het worden ook wel coronabrandhaarden genoemd. De aanleiding hiervoor komt waarschijnlijk door de slechte werkomstandigheden waar medewerkers van slachthuizen mee te maken hebben. Zo bleek in Amerika en Duitsland al dat de werknemers moeilijk afstand konden bewaren tijdens het werk. En ook uit een enquête van de FNV onder Nederlandse slachterijen bleek dat zo’n 30 procent zich niet altijd aan de coronamaatregelen kan houden. Ook in de Nederlandse vleesfabrieken is er nog te vaak te weinig ruimte voor afstand tijdens het werken, omkleden en handen wassen. Daarnaast is de vleesproductie heel arbeidsintensief en is het in dit soort fabrieken vaak erg vochtig. Ook dit zou mogelijk een reden kunnen zijn dat het virus op deze plek zo snel verspreidt.

Lees ook: Zó (on)gevaarlijk is het om boodschappen te doen in coronatijd

Veel arbeidsmigranten in vleesfabrieken

Zowel in Duitsland als in Nederland werken in slachthuizen veel uitzendkrachten uit Oost-Europa. Deze arbeidsmigranten krijgen van uitzendbureaus vaak huisvesting waarbij ze erg dicht op elkaar wonen. Daarnaast worden de keuken, het sanitair en zelfs de slaapkamers vaak met meerdere bewoners gedeeld. En ook het vervoer van en naar de vleesfabrieken is vaak in een busje waar de arbeidsmigranten dicht op elkaar zitten. Duitsland komt daarom per 1 januari 2021 dan ook met een nieuwe wet om de werkomstandigheden voor arbeidsmigranten te verbeteren en uitzendwerk bij slachthuizen te verbieden. Ook wil de vakbond in Nederland dat uitzendbureaus in de toekomst niet meer over de huisvesting van de werknemers gaan.

Kun je nog veilig vlees eten?

Door de uitbraak van het coronavirus in verschillende slachthuizen kun je je misschien afvragen hoe veilig het vlees uit deze fabrieken nog is. Volgens Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA, heeft dit geen gevolgen voor de voedselveiligheid. Aan NU.nl legt de woordvoerder uit dat er geen situaties bekend zijn dat mensen door voedsel met het coronavirus besmet raken. Het coronavirus verspreidt zich via levende lichamen en overleeft het dus niet van de fabriek tot aan jouw boodschappenmandje. Ook de Europese voedselautoriteit liet eerder weten dat er geen gevaar is om via eten besmet te raken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Trouw

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden