null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom (anti-)abortus nu weer zo in opspraak is

Abortus laten plegen is in Nederland officieel toegestaan sinds 1984. Tot die tijd was het zelfs strafbaar. De 'baas in eigen buik'-demonstraties in de jaren zeventig wierpen hun vruchten af. Maar anno 2020 is anti-abortus weer behoorlijk in opspraak.

Wat is er precies aan de hand, dat het vuur daarover weer zo oplaait?

Anti-abortus anno 2020

Dat een vrouw in inmiddels 67 landen op eigen verzoek abortus kan laten plegen, wil niet zeggen dat iedereen het daar ook mee eens is. Integendeel, er zijn veel mensen die zich er steeds harder tegen uitspreken en anti-abortus zijn. Op 22 oktober 2020 hebben de Verenigde Staten en 31 andere landen, waaronder: Brazilië, Egypte, Indonesië, Wit-Rusland en Hongarije, een declaratie ondertekend, waarin ze zich uitspreken tegen abortus.

Declaratie tegen abortus

In deze declaratie roepen overheden, van voornamelijk conservatieve of autoritaire landen, op om "de rechten en gezondheid van vrouwen" te promoten. Volgens hen zou een abortus "in geen geval bemoedigd moeten worden". Volgens het document moeten landen zelf bepalen wat de wetgeving er rondom is en mag er nooit een internationaal recht op abortus komen.

Daarbij lijken ze voorbij te gaan aan schrijnende zwangerschappen, door bijvoorbeeld incest of verkrachting. Ook kan een zwangerschap om medische redenen levensgevaarlijk voor de moeder of het kind zijn. Daar gelden in veel landen wél uitzonderingen voor, maar slechts een klein percentage van de daadwerkelijk uitgevoerd abortussen valt onder deze bepalingen.

Lees ook:

Nog nooit verteld: 'Ik heb spijt van mijn abortussen'

Nog strenger toezien

Een abortus mag in Nederland tot de 24e week van de zwangerschap gepleegd worden. Daarna kan het alleen om 'zeer zwaarwegende medische redenen', zo meldt de Rijksoverheid. In sommige landen mag een abortus niet later dan twaalf weken zwangerschap plaatsvinden. Bovendien geldt er een verplichte bedenktijd. Van zomaar even abortus plegen lijkt dus geen sprake. Maar volgens critici mag er nog strenger op toegezien worden.

Week van het Leven

Dat blijkt bijvoorbeeld wel uit de Week van het Leven: een nieuwe, grote campagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn én voor hun ongeboren kindje. De Week van het Leven is officieel van 8 tot en met 14 november, maar er loopt nog altijd een petitie vanuit de organisatie die binnenkort bij zorgminister Hugo de Jonge wordt ingediend. Ook zijn er nog reclamespotjes in de vorm van videoboodschappen van te zien op tv.

Petitie

Volgens de organisatie krijgen ongewenst zwangere vrouwen 'vaak geen informatie over de beschikbare hulp en de alternatieven voor abortus'. In een petitie verzoeken ze zorgminister Hugo de Jonge het volgende:

"Wij vragen u daarom te regelen dat iedere ongewenst zwangere vrouw tijdens het eerste gesprek met de arts hierover:

1. informatie krijgt over de alternatieven voor abortus;

2. daadwerkelijk hulp krijgt aangeboden ter ondersteuning van haar en haar ongeboren kindje, waarmee de door de vrouw ervaren noodsituatie, op een andere manier opgelost wordt dan met abortus."

Kortom: deze organisatie wil, samen met nog meer anti-abortusorganisaties, zoals Schreeuw om leven, de drempel om abortus te laten plegen weer verhogen. "Als dat ertoe leidt dat méér vrouwen kiezen voor hulp in plaats van abortus, dan zou dat heel fijn zijn", zo valt te lezen op de site.

Baas in eigen buik?

Dat staat haaks op de 'baas in eigen buik'-demonstraties van de Dolle Mina's ruim vijftig jaar geleden. Baas in eigen buik houdt in dat de vrouw, uiteraard binnen geldende regels, zoals een minimale bedenktijd en maximale zwangerschapsuur, helemaal zelf beslist of ze abortus laat plegen of niet. Maar volgens critici moeten we ervoor waken dat dat té makkelijk gebeurt.

'Misleidend'

Bovendien krijgen de anti-abortusorganisaties ook kritiek. Zo zouden ze misleidend zijn. "Wij roepen de overheid op om een neutrale publiekscampagne te starten, waarin duidelijke informatie wordt gegeven over de rechten van mensen, om een zwangerschap af te breken", zo meldt het Humanistisch Verbond, dat voor eigen keuzes bij leven, liefde, denken en dood is, tegen het AD.

Onveilige abortus

Hoe meer je het verbiedt en hoogdrempelig maakt, hoe sneller een vrouw misschien een gevaarlijke andere manier zoekt om abortus te laten plegen, zo luidt de zorg van voorstanders van abortus. Volgens Amnesty zijn onveilige abortussen wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken voor moeders; naar schatting vinden jaarlijks 25 miljoen onveilige abortussen plaats.

Kortom: anti-abortus is dus weer zo in opspraak, omdat organisaties zich er anno 2020 feller over uitspreken en er belangrijke, nieuwe declaraties over ondertekend worden. Hoe denk jij over dit gevoelige onderwerp?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, Amnesty, Atria, NRC, RTL Nieuws, Week van het leven

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden