null Beeld

Waar komt hamsteren in tijden van een crisis vandaan?

Zodra de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus, in Nederland, ingingen begonnen mensen massaal in te slaan. Blikvoer, pakken pasta en een run op het toiletpapier. En we waren heus niet de enige, want ook in andere Europese landen, de Verenigde Staten en China werden de schappen flink leeg getrokken. Maar waar komt deze drang om te hamsteren eigenlijk vandaan?

Er is blijkbaar een psychologische verklaring voor dat we met z'n allen beginnen te hamsteren.

Gedrag kopiëren

In crisissituaties zit het schijnbaar in ons aard om het gedrag van de mensen om ons heen te kopiëren. Dr. Tan Ern Ser, universitair hoofddocent aan de Nationale Universiteit van Singapore vertelt: “Als mensen met een onzekere toekomst worden geconfronteerd, gaan ze bij anderen op zoek naar informatie.” Wanneer je dus in de supermarkt ziet dat mensen toiletpapier beginnen in te slaan, is de kans groot dat jouw hamstergedrag ineens ook de kop opsteekt. Daarnaast legt Dr. Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit, aan Vice uit dat hamsteren voortkomt uit een combinatie van angst en onzekerheid. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je tekort komt aan iets dat je gewend bent, waardoor je die drang krijgt om extra in te slaan.

Waarom dan toiletpapier?

Dat de handzeep hard gaat, daar kunnen we nog wel inkomen. Maar dat vooral ook het toiletpapier zo in trek is, dat is best opmerkelijk. Met het hamsteren van toiletpapier ga je de strijd tegen het coronavirus niet winnen. Maar ook hier is een psychologische verklaring voor. Wanneer je namelijk in een onzekere tijd belandt, willen mensen het gevoel hebben dat ze de situatie onder controle hebben. Wanneer je voorraadkast goed gevuld is, stimuleer je voor je hersenen dit gevoel. En hoe groter het product, hoe meer controle je denkt te hebben. En dan neemt een voordeelverpakking met twintig rollen toiletpapier natuurlijk direct veel ruimte in.

Lees ook: Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Kuddegedrag

Ons hamsteren is dus niet iets typisch Hollands. In landen over de hele wereld raakten de schappen leeg. In Hongkong heeft het zelfs al tot gewapende overvallen geleid. Gelukkig is de situatie bij ons nog te overzien. Alleen wanneer jij voor vier jaar aan houdbare producten inslaat, heb je daar vooral je medemens mee. Rutte riep al eerder op om niet te gaan hamsteren, maar volgens Van Lange is dat maar moeilijk tegen te gaan. Dat komt omdat je dit in je omgeving ziet gebeuren, en daardoor wordt de behoefte om zelf ook het schap leeg te trekken sterk aangewakkerd. Hoe individualistisch we ook willen zijn, wanneer zich een crisis voordoet veranderen we eigenlijk allemaal in een soort kuddedieren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Vice.com, NU.nl

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden