null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waar komen ineens al die vliegende mieren vandaan (en wanneer gaan ze weer weg)?

Je hebt ze vast niet over het hoofd gezien de afgelopen dagen: de honderden vliegende mieren die overal zitten, vliegen en kruipen. Waarom zijn het er ineens zoveel?

Alsof we deze zomer niet al genoeg vervelende beestjes hadden (zoals de eikenprocessierups, wespen en het draaigatje), lijkt er nu ook een plaag van vliegende mieren te zijn. Hoewel ze weinig kwaad kunnen, zijn ze best vervelend: ze vliegen tegen je aan, dringen je huis binnen en maken je autoruit vies.

Bruidsvluchten

Ze zijn de afgelopen dagen zo aanwezig omdat de bruidsvluchten van deze ‘wegmieren’ zijn begonnen. De mannetjesmieren vliegen achter de koningin aan in de hoop dat ze haar kunnen bevruchten. Deze bruidsvluchten beginnen vaak eind juni, wanneer de temperaturen in Nederland gaan stijgen. Ze vliegen het liefst wanneer er een zonnetje te zien is.

Ter plekke dood

Hoewel de bruidsvluchten van juni tot september kunnen duren, is de drukte de eerste dagen het grootst. Na deze week zal het ergste dus voorbij zijn en zal het weer een stuk rustiger worden. Dan hebben de meeste mannetjes de koningin bereikt en kunnen ze haar bevruchten. Wanneer dit is gelukt, zullen ze ter plekke dood neervallen: hun taak is volbracht.

Nest in de tuin

Kan het kwaad als je een nest van deze wegmieren in je tuin aantreft? Niet echt: ze doen vrij weinig, maar echt fijn is het niet als ze ook je huis binnenvliegen. Wanneer het rondom een nest begint te rommelen, kun je beter alle ramen en deuren gesloten houden tot alle mannetjes zijn uitgevlogen. Het duurt meestal een uur tot anderhalf uur tot het nest leeg is. Als je toch liever helemaal wilt voorkomen dat de mieren zich in je tuin vestigen, hebben we een paar tips voor je.

Feestmaal

Gelukkig zijn de beestjes niet volledig nutteloos: vogels worden deze week namelijk wél heel erg blij van al die rondvliegende mieren, want die hebben een feestmaal. Dan kunnen wij wel even op onze tanden bijten deze week.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden