null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

VVD opnieuw de grootste, D66 pakt tweede plek: dit zijn de (voorlopige) uitslagen van de verkiezingen

Ruim 88 procent van de stemmen is inmiddels geteld, en daarmee zijn ook de voorlopige eerste uitslagen van de verkiezingen bekend. Daaruit blijkt dat de VVD met 35 zetels voor de vierde keer op rij de grootste partij is, en D66 dit jaar de tweede plek pakt.

En zo staan de zetels er voor de andere partijen voorlopig voor.

De voorlopige uitslagen van de verkiezingen

Vooral in de kleinere en middelgrote gemeenten zijn ze al klaar met tellen, en in de grote steden is er al een tussentijdse uitslag doorgegeven. Daaruit kunnen de voorlopige uitslagen van de verkiezingen worden opgemaakt en blijken de VVD en D66 de grote winnaars. De VVD heeft voorlopig 35 zetels, en Mark Rutte liet al weten ‘supertrots’ te zijn op de uitslag. Een andere grote winnaar is D66, dat met Sigrid Kaag aan de leiding voorlopig vijf zetels extra lijkt te krijgen, en daarmee in totaal 24 zetels bemachtigt. Kaag spreekt van een ‘buitengewone prestatie’ en danste gisteravond al op de tafel.

Winst voor JA21, PVV en Forum voor Democratie

Hoewel de PVV eerder de tweede partij van het land was, verloor het volgens de exitpoll drie zetels, waarmee de partij op 17 uitkomt. Daarmee zijn ze voorlopig de derde partij. Forum voor Democratie stond in de peilingen lange tijd hoger dan de voorlopige uitslagen, maar gaat waarschijnlijk wel van 2 naar 8 zetels. Ook nieuwkomer JA21 lijkt winst te boeken met een voorlopige 4 zetels.

Lees ook: Dít is waarom we altijd op woensdag naar de stembus gaan

Verlies voor CDA, GroenLinks, PvdA en SP

Voor een hoop linkse partijen pakken de voorlopige uitslagen van de verkiezingen slechter uit dan verwacht. Het CDA lijkt met een verlies van 4 uit te komen op 15 zetels. GroenLinks lijkt van de huidige 14 zetels terug te gaan naar slechts 7. En ook de SP zakt van 14 naar 9 zetels. De PvdA met lijsttrekker Lilianne Ploumen lijkt deze keer te blijven steken op 9 zetels. DENK verliest voorlopig één zetel, en komt daarmee op totaal twee zetels uit.

Partij voor de Dieren pakt wel een kleine winst en stijgt met één zetel naar zes plekken.

SGP en ChristenUnie blijven gelijk

De SGP en de ChristenUnie lijken ten opzichte van de vorige verkiezingen hetzelfde aantal zetels te behalen. Voor de SGP zijn dit er drie en voor de ChristenUnie gaat het om vijf zetels.

Plek voor nieuwkomers

Dit jaar stonden er een hoop nieuwkomers op de lijst, die hun eerste succes lijken te behalen. Zo lijken naast JA21 ook BBB met één zetel en Volt met drie zetels hun eerste plekken in de Tweede Kamer te bemachtigen. Ook BIJ1 lijkt voorlopig met één zetel een plek te krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NU.nl, RTL Nieuws

Beeld | ANP

null Beeld

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden