null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Vrouwen zijn betere overlevers als het op rampen en epidemieën aankomt’

Twee derde van de dodelijke coronaslachtoffers is man. Hoe komt het toch dat vrouwen dit soort rampen vaker overleven én wereldwijd ouder worden dan mannen? Volgens wetenschappers zijn vrouwen nou eenmaal betere overlevers.

Mannen hebben over het algemeen meer spierbundels, maar daar blijft het dan ook bij. Hoe je het wendt of keert: vrouwen zijn toch echt de sterkere sekse. Vrijwel overal ter wereld worden we ouder, overleven we infecties vaker, leven we gezonder en hebben we een beter werkend immuunsysteem. Ook bij hongersnoden en rampspoed zouden we beter ‘mannen en kinderen eerst’ moeten roepen als het om veiligstellen en het verdelen van schaars voedsel gaat.

Vrouwen betere overlevers van tegenslagen

Volgens verouderingsexpert David van Bodegom zijn vrouwen sterke overlevers. Tijdens zijn promotie-onderzoek in Ghana (2004-2010) viel het Van Bodegom al op dat jongens en meisjes in rijke gezinnen het ongeveer even goed deden. "Terwijl in arme gezinnen meisjes vaker bleven leven dan jongetjes. Dat was nieuw voor ons. Van andere diersoorten was al bekend dat er in slechte omstandigheden vaak oversterfte optreedt bij de mannetjes. Van mensen was dat nog niet aangetoond", vertelt hij aan de Volkskrant.

Hoe dat kan? Een voor de hand liggende verklaring is dat mannen meer calorieën nodig hebben dan vrouwen, dus in tijden van schaarste komen zij eerder in de problemen. Daarnaast hebben vrouwen dus een betere afweer tegen virussen. Dat was al zo bij de Spaanse griep van 1918, de migratie van bevrijde Amerikaanse slaven naar Afrika, hepatitis B en bij eerdere virussen als SARS en MERS. Bij Covid-19 zijn opnieuw twee op de drie dodelijke slachtoffers man. Vooral opmerkelijk als je weet dat er meer vrouwen in de risicogroep zitten. Van alle 65-plussers is 54 procent vrouw en van de 80-plussers is dat zelfs 62 procent.

Vrouwen gaan virussen beter te lijf

"Vrouwen gaan virussen beter te lijf en hebben een betere hart- en vaatgezondheid. Die combinatie zorgt, denk ik, voor de cijfers die we nu zien’, vertelde hoofdonderzoeker experimentele cardiologie Hester den Ruijter van het UMC Utrecht onlangs aan de Volkskrant. Ook hormonen helpen een handje. Testosteron zou het immuunsysteem onderdrukken, terwijl het vrouwelijke hormoon oestrogeen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes 2 weer verkleint, terwijl het ook bijdraagt aan spierherstel.

Mannen biologisch gezien van mindere kwaliteit

Daarnaast worden vrouwen ook nog eens veel vaker ouder. Van de honderd oudste mensen op de wereld zijn er 94 vrouw en 6 man. "Vrouwen zijn gewoon belangrijker dan mannen", zegt verouderingsexpert Van Bodegom. "In de evolutie draait alles om voortplanting en daarbij spelen, bij zoogdieren, vrouwen nu eenmaal de hoofdrol. Zij verzorgen het nageslacht en zijn dus langer nodig."

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden