null Beeld

Vrouw stopt na 9 jaar met geven borstvoeding aan dochter

Je kind borstvoeding geven tot aan het negende levensjaar. Een Britse vrouw deed het. Het is dat haar dochter wilde stoppen, anders was de vijftigjarige Sharon Spink ermee doorgegaan.

Spink is voorstander van ‘attachment parenting’, in Nederland ook wel natuurlijk ouderschap genoemd. Dit is een opvoedmethode waarin de hechtingsrelatie tussen ouder en kind centraal staat. "De methode werd in de jaren tachtig ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Het idee achter natuurlijk ouderschap is dat de ouders de enige echte deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Deze deskundigheid verwerf je als ouder door je kind zo goed mogelijk te leren kennen. Zo leer je de signalen van je kind als geen ander te begrijpen. Een kind kan er daardoor op vertrouwen dat zijn ouders zijn behoeftes kennen en dus kunnen vervullen. Hierdoor ontstaat er volgens Sears een intense hechting, die zorgt voor een gelukkige en harmonieuze gezinssituatie," zo valt te lezen op oudersvannu.nu.

Advies: zo lang mogelijk borstvoeding

Om de hechting te bevorderen, adviseert de methode om zo lang mogelijk borstvoeding te geven – mits (fysiek) mogelijk. Borstvoeding is een vorm van huid-op-huidcontact en biedt troost. Ook wordt geadviseerd te voeden op verzoek. Wanneer er wordt gekozen voor flesvoeding, dan wordt er geadviseerd dit zo veel mogelijk zelf te geven en ook op verzoek te doen.

'Kindermishandeling'

Sharon Spink verscheen al vaker in de Britse media vanwege haar opmerkelijke aanpak. Sommige critici spraken van kindermishandeling. De moeder van vier kinderen trekt zich echter niets aan van de kritiek. "Ik ben voor van alles en nog wat uitgemaakt. Maar voor mij is het het belangrijkst dat we samen een heel sterke band hebben opgebouwd," zegt ze tegen het Britse dagblad The Sun. Spink was vastbesloten haar jongste dochter Charlotte zo lang mogelijk borstvoeding te geven, zeker omdat dit niet gelukt was bij haar drie oudere kinderen.

Na haar vijfde alleen nog thuis borstvoeding

Spink was van plan om na de tiende verjaardag van Charlotte te stoppen met het geven van borstvoeding, in april 2019. Maar Charlotte liet haar moeder twee maanden geleden weten er nu al mee te willen stoppen. Spink zegt daar vrede mee te hebben. Dochter Charlotte kreeg tot haar vijfde borstvoeding in het openbaar, daarna gebeurde dat alleen nog thuis. Met haar vriendinnetjes op school sprak ze er niet over.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. "Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron. Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie tot voorbij het tweede levensjaar blijft bestaan," zo valt te lezen op de website van borstvoedingorganisatie La Leche League.

Borstvoedingsconsulent

Sharon wil nu aan de slag als borstvoedingsconsulent. "In veel landen is het volkomen normaal om oudere kinderen borstvoeding te geven. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam doet wat het hoort te doen. Dit is nu eenmaal waar borsten voor bedoeld zijn," aldus Spink.

Bronnen | oudersvannu.nl, The Sun, lalecheleague.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden