null Beeld

Vrouw leeft vier jaar lang van AOW-uitkering overleden vader

Een 65-jarige vrouw uit Almere verzweeg vier jaar lang de dood van haar vader en ontving ondertussen zelf zijn AOW-uitkering.

Afgelopen dinsdag is ze door de rechter in Utrecht veroordeeld.

24.000 euro achterover gedrukt

De vader van de vrouw overleed in maart 2013 in Suriname, maar dit verzweeg ze tegenover de Sociale Verzekeringsbank. Zo betaalde de instantie tot mei 2017 elke maand geld uit. Dit kwam neer op een totaalbedrag van ruim 24.000 euro. De vrouw nam het geld van de bankrekening op met de bankpas van haar vader, die ze beheerde. En het geld? Dat gebruikte ze voor onder andere kleding, vakanties en boodschappen.

Een groot geheim

De vrouw had geen verklaring voor het feit dat ze het overlijden van haar vader niet had gemeld, maar uit schaamte durfde ze de waarheid niet meer te vertellen. Zo droeg ze jarenlang dit ‘grote geheim’ met zich mee. Ook haar echtgenoot en broer wisten er niets van af.

Oprecht spijt

De rechter constateerde dat de vrouw ‘oprecht spijt’ had en acht de kans zeer klein, dat ze nog eens fraude gaat plegen. Daarom kreeg ze een werkstraf van 180 uur opgelegd, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Daarnaast moet ze elke maand 200 euro terugbetalen aan de Sociale Verzekeringsbank.

Bron: Omroep Flevoland

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden