null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Vriendin Peter R. de Vries: ‘Hij schreef meer dan honderd lieve briefjes voor me’

De vriendin van Peter R. de Vries koos er vanaf het begin af aan voor om anoniem te blijven en nu kan het zelfs niet anders. Om veiligheidsredenen moet haar identiteit geheim blijven, ook al zou ze haar Peter het liefst publiekelijk willen eren. Daarom laat ze nu van zich horen in een openhartig en emotioneel interview met De Volkskrant

"Dit is mijn manier om hem publiekelijk te eren, lieve Peter, hier ben ik."

Liefde op het eerste gezicht

Peter R. de Vries en zijn vriendin leren elkaar ruim zes jaar geleden kennen tijdens hun werk. "Meteen gebeurde er iets wat niet te beschrijven is. Je vóélt het. Een enorme spanning. Ik wist meteen: oei, foute boel", vertelt ze. Later beschrijft Peter R. het zelf als 'een blikseminslag'. Het was liefde op het eerste gezicht en al snel spraken de twee af. Ze had moeite met zijn bekendheid en besloot om anoniem te blijven. Wanneer Peter R. gefotografeerd werd wilde ze niet op de foto en ze koos ervoor om niet hand in hand te lopen in publieke ruimten of vakanties te boeken naar plekken waar veel Nederlanders kwamen. Peter R. vond dat moeilijk en wilde hun relatie het liefst 'van de daken schreeuwen', gaat ze verder.

"En nu denk ik: waarom heb ik hem dat niet gegeven? Waarom heb ik zoveel energie verspild, zo mijn best gedaan om ons geheim te houden? Was ik maar onbevangener geweest."

Lees ook:

Hoogtepunten: de indrukwekkende carrière van misdaadverslaggever Peter R. de Vries

'Het waren slopende dagen'

Het laatste wat ze nu wil is anoniem blijven, maar ze kan niet anders vanwege haar eigen veiligheid. Sinds de aanslag wordt ze beveiligd. Op de avond van de aanslag zou ze met Peter R. de Vries een huis gaan bezichtigingen, omdat ze van plan waren om samen te gaan wonen. 'Ik moet eerst even naar Boulevard, maar ik kan er om kwart over acht zijn', appte Peter R. nog naar haar. Van Peters zoon Royce moest ze die avond horen, dat Peter R. neergeschoten was. "Het waren vreselijke, slopende dagen. Alsof ik in een nachtmerrie was beland. En de nachtmerrie veranderde in een hel", vertelt ze emotioneel. Op donderdagmiddag 15 juli overlijdt Peter R. de Vries. 'Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen', wordt die dag door zijn familie en vriendin bekendgemaakt.

Lees ook:

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, dit is wat we nu weten

'Ik voel me geamputeerd'

"Geamputeerd, dat voel ik nu pas, nu hij er niet meer is. Alsof een deel van mij met hem is meegegaan. Ik dacht dat ik heel sterk was, maar soms denk ik: het is te groot, ik kan dit niet aan", geeft ze toe. "Even, heel even, heb ik gedacht: had ik jou maar nooit ontmoet. Natuurlijk is dat egoïstisch, maar de pijn is zo groot, zo onbeschrijflijk."

Lieve briefjes

Het gesprek met De Volkskrant vindt plaats op zaterdag 17 juli, twee dagen na het overlijden van Peter R. de Vries. Op dat moment heeft zijn vriendin net weer drie briefjes gevonden, iets wat Peter R. altijd deed, lieve briefjes verstoppen. "Als ik eerder de deur uit moest dan hij, legde hij altijd een brief op mijn hoofdkussen. Op een gegeven moment ging hij ook briefjes in mijn huis verstoppen en schreef er lieve teksten op. Hij stopte ze op gekke plekken – achter mijn tandenborstel, in de vriezer, in een pan waar nog eten in zat, in mijn schoenen, tussen mijn laptop, op de afzuigkap, in de la tussen mijn kleren, mijn moeder heeft er een gevonden onder een stapeltje placemats hier op tafel." Het blijken er meer dan honderd te zijn. "En ik weet dat ik nog meer briefjes ga vinden", zegt ze.

"Bij elke vondst stort ik even in. Het is alsof ik nu pas besef hoe waardevol ze zijn. Alsof nu pas tot me doordringt hoe bijzonder dat is."

Het hele interview lees je op de site van De Volkskrant.

Bron | De Volkskrant

Beeld | ANP

Inge DalBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden