null Beeld

Vraag van de week: ‘Wordt een helpende buurvrouw gezien als werknemer?’

Joke (55): “Mijn moeder is slecht ter been en krijgt hulp in huis van de buurvrouw. Af en toe geven we wat geld, maar is het beter om daar afspraken over te maken? En hoe zit dat qua dienstverband?”

Mr. Dénis de Vries: “Het is verstandig om afspraken op papier te zetten. Dit voorkomt discussies achteraf. Het kan ook een middel zijn om aan te tonen aan de Belastingdienst welke afspraken er precies zijn gemaakt. Afspraken op papier zetten biedt dus meer zekerheid. Sommige mensen vinden dit erg formeel, maar gezien de mogelijke belastingconsequenties is het toch beter om het op deze wijze aan te pakken.

Voor loonbelasting is het van belang om te weten of er sprake is van loondienst. Als de buurvrouw minder dan vier dagen per week de huishoudelijke werkzaamheden verricht voor uw moeder, dan is de zogenaamde ‘Regeling dienstverlening aan huis’ van toepassing. De buurvrouw is dan niet in loondienst. Uw moeder hoeft daarom geen loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen in te houden over de vergoeding die zij de buurvrouw betaalt. Maar let op: als er op één dag één uur wordt gewerkt, wordt dit al gezien als één gewerkte dag. De buurvrouw moet wél inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen over de vergoeding. Dit doet zij via haar aangifte inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen. In haar aangifte moet zij de inkomsten uit de huishoudelijke werkzaamheden opgeven als ‘Opbrengsten uit overige werkzaamheden’. Dit kan ook gevolgen hebben voor de eventuele toeslagen die de buurvrouw ontvangt.

Als de buurvrouw minder dan vier dagen voor uw moeder werkt, is ze niet verzekerd voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Eventueel zou zij via het UWV een vrijwillige verzekering kunnen afsluiten. Voor meer informatie hierover raad ik haar aan om contact op te nemen met het UWV.

Stel: ze werkt wel vier dagen of meer voor uw moeder. Dan is de kans groot dat er sprake is van loondienst. Bij loondienst moet uw moeder loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen inhouden. Verder moet uw moeder de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet voor de buurvrouw betalen. Dit betekent flink wat administratieve rompslomp. Ik raad daarom aan om de werkzaamheden op maximaal drie dagen per week te laten plaatsvinden.”

Mr. Dénis L. de Vries is belastingadviseur bij De Vries Belastingadvies in Utrecht.

Tekst | Nathalie de Graaf

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-50. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden