null Beeld

Vraag van de week: ‘Wat te doen tegen pijn bij het vrijen’

Christa (54): “Sinds ik in de overgang zit, heb ik geregeld pijn bij het vrijen. Is daar iets aan te doen?”

Prof. dr Ellen Laan: “Pijn bij het vrijen komt veel voor; naar schatting heeft één op de tien vrouwen er last van. Zij voelen pijn aan de ingang van de vagina bij het naar binnen gaan van de penis, of tijdens het vrijen meer achter in de vagina of in de onderbuik. Mensen denken vaak dat na de menopauze de pijnklachten bij het vrijen toenemen. Dat is een misverstand. In de overgang daalt de aanmaak

van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waardoor de vagina droger en minder veerkrachtig kan worden. Maar dat geeft niet per definitie pijnklachten. Er is geen verband tussen de hoeveelheid oestrogeen en het vochtig worden van de vagina tijdens seks. Dat mechanisme werkt voor en na de overgang hetzelfde, en even goed. Het verschil is dat vrouwen vóór de menopauze vaak pijnloos

gemeenschap kunnen hebben zonder heel opgewonden te zijn, omdat hun vagina altijd wel wat vochtig is. Daarna verandert dat. Bij een drogere vagina wordt penetratie zonder voldoende opwinding dan opeens pijnlijk. Veel vrouwen hebben het gevoel dat penetratie ‘erbij hoort’ en dat ze als vrouw tekortschieten als dat niet lukt. Ook vinden ze het vaak moeilijk om uit te spreken wat ze nodig hebben om zelf meer opgewonden te raken. Toch doe je er goed aan om het probleem wel met je partner te bespreken. Als vrijen pijnlijk blijft, worden de klachten namelijk vaak steeds erger. Vermijd geslachtsgemeenschap een tijdje helemaal. Neem uitgebreid de tijd om te ontdekken wat je lekker vindt en hoe je samen ontspannen plezier kunt beleven aan seks zonder penetratie. Willen jullie toch graag gemeenschap hebben, zorg er dan in elk geval voor dat je voldoende opgewonden bent. Bepaal als vrouw wat daar het juiste moment voor is, liefst net voor je klaarkomt. Een glijmiddel kan nuttig zijn als hulpmiddel, bijvoorbeeld om de clitoris mee te masseren en zo meer opgewonden te raken. Maar het moet geen alternatief worden voor te weinig vochtigheid. Hetzelfde geldt voor het gebruik van hormonale crème. Forceer in elk geval niets. Want vrijen hoort - en hoeft - echt niet pijnlijk te zijn. Als je vermoedt dat er een lichamelijke oorzaak is voor de pijn, zoals een schimmelinfectie, of als de pijnklachten langer aanhouden, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Zo nodig kan die het probleem behandelen of je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog. Dat is een psycholoog, arts of maatschappelijk werker die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Al dan niet in aanvulling daarop kan een bekkenfysiotherapeut je leren om de spieren van je bekkenbodem te voelen en bewust te ontspannen. Want ook gespannen bekkenbodemspieren kunnen pijn bij het vrijen veroorzaken.”

Prof. dr Ellen Laan is verbonden aan het AMC Amsterdam en co-auteur van het onlangs verschenen boek Seks! Een leven lang leren.

Tekst | Marte van Santen

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-21. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te kijken is onderstaande video van PureWow over hoe je een potje dat goed dicht zit open krijgt.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden