null Beeld

Vraag van de week: ‘Wat kun je doen tegen duizeligheid?’

Anneke (56): “Ik zie de laatste tijd vaak alles om me heen draaien. Dan ben ik duizelig en verlies ik mijn evenwicht. Wat kan dat zijn?”

Sietze Reitsma werkt als kno-arts in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij leidt ook geneeskundestudenten en artsassistenten op en hij doet onderzoek.

Draaiduizeligheid

“Duizeligheid is een heel brede term die voor allerlei aandoeningen wordt genoemd. Als je het echt ziet draaien, is er sprake van draaiduizeligheid: ‘vertigo’, en dat is wat anders dan bijvoorbeeld even licht in je hoofd zijn. Draaiduizeligheid wijst op betrokkenheid van een van beide evenwichtsorganen in de binnenoren. Die organen zorgen voor de oriëntatie van je lichaam in de ruimte, het aansturen van je bewegingen en beeldstabilisatie. Ze werken ook samen met je ogen, hersenen en spieren. Bij draaiduizeligheid kan er daarom ook sprake zijn van een probleem elders in je systeem. Ligt je aandoening in het evenwichtsorgaan, dan kom je vaak bij een kno-arts terecht, die uitzoekt wat er aan de hand kan zijn. Bijvoorbeeld positieduizeligheid (BPPD), een veelvoorkomende onschuldige aandoening. Je hebt dan de pech dat er wat gruis uit de centrale ruimte van het evenwichtsorgaan terecht is gekomen in een evenwichtskanaal. Hierdoor krijgen je hersenen en ogen, nadat je hebt bewogen, nog signalen alsof je beweegt. Je ogen maken dan heen en weer gaande bewegingen, waardoor je alles ziet draaien. Zo’n aanval duurt een paar seconden, maar kan enkele weken terugkomen en verdwijnt dan meestal vanzelf. Gebeurt dat niet, dan kan de kno-arts je specifieke bewegingen laten maken zodat het overgaat.

Ziekte van Ménière

Een veel minder onschuldige aandoening is de ziekte van Ménière. Daarbij zit er tijdelijk te veel vloeistofdruk in het binnenoor, waardoor de ‘meetapparaatjes’ kapotgaan. Deze ziekte geeft vaak urenlange aanvallen van draaiduizeligheid die gepaard gaan met slecht horen en/of oorsuizen en heftige misselijkheid en overgeven. We kunnen de ziekte nog niet genezen en bij elke aanval wordt je gehoor slechter. Op den duur valt zelfs het evenwichtsorgaan in het getroffen oor uit. Dit proces kan een paar jaar duren of heel traag verspreid over de loop van je leven.

Neuritis vestibularis

Dan is er ook nog neuritis vestibularis, waarbij een virusinfectie op het evenwichtsorgaan slaat. Als je dat hebt, ben je enorm draaierig, misselijk, moet je braken en lig je een week ziek op bed. Daarna is het in principe over, al kan je restschade aan je evenwichtsorgaan houden, dat een paar maanden over het herstel kan doen.

Ga direct naar een arts als je behalve draaiduizeligheid last hebt van: krachtverlies aan een arm of been, een hangend gezicht, duidelijke oorklachten zoals suizen of minder horen, als de draaiduizeligheid langer dan een aantal weken aanhoudt of als je ook je bewustzijn verliest. Dan kan er iets anders aan de hand zijn.”

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-31. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden