null Beeld

Vraag van de week: wat kun je doen bij gordelroos?

Susanne (61): “Ik denk dat ik gordelroos heb. Moet ik daar wat aan doen en is het besmettelijk?”

Heidi Geurts van Kessel: “Gordelroos is een pijnlijke huidziekte die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus: varicella zoster. Als je waterpokken hebt gehad, blijft het virus slapend in je lichaam achter en soms wordt het jaren later - vaak na het zestigste jaar - actief in de vorm van gordelroos. Meestal gebeurt dit bij verminderde weerstand. Ongeveer één op de driehonderd mensen krijgt het.

Zo herken je het

Gordelroos begint vaak met venijnige huidpijn, jeuk en tintelingen op een plek aan één kant van je lichaam. Na een paar dagen ontstaan vochtblaasjes op die gevoelige plek, meestal in de buurt van de romp, waar ze een soort ‘gordel’ vormen. Maar hoger, zelfs op het gezicht, komt ook voor, net als in de lies of op het bovenbeen. De blaasjes zijn pijnlijk en jeuken. Na twee à drie weken zijn ze ingedroogd en verdwijnen ze. Vaak krijg je ook grieperige verschijnselen zoals koorts en hoofdpijn.

Advies

Vermoed je dat je gordelroos hebt, dan raad ik je aan om naar de huisarts te gaan. Die kan de diagnose stellen en je, indien nodig, medicatie geven of doorverwijzen naar een specialist. Zit de gordelroos in je gezicht, dan wil de huisarts je al de eerste dag zien vanwege mogelijke risico’s voor je oogzenuw. Heb je een verminderde weerstand, dan is het belangrijk om binnen 72 uur na het ontstaan van de eerste blaasjes antivirale middelen te gebruiken. Die beschermen je tegen complicaties, zoals long- en leverontstekingen. Bovendien verlagen ze de kans op postherpetische pijn, een pittige napijn die ruim zes maanden kan aanhouden en die onder vijftigplussers bij één op de vijf patiënten voorkomt. De huisarts kan medicijnen voorschrijven die het zenuwstelsel minder gevoelig maken. Je kunt met gordelroos gewoon douchen, maar houd de huid verder rustig. Om de blaasjes te desinfecteren en het indrogen ervan te versnellen, kun je er zinkzalf op aanbrengen. De huisarts kan je ook pijn- en jeukstillende zalf voorschrijven.

Wel of niet besmettelijk

Gordelroos is via blaasjesvocht én speeksel/hoest besmettelijk vanaf twee dagen vóór tot een week nadat de blaasjes verschijnen. Je kunt anderen geen gordelroos geven, maar mensen die geen waterpokken hebben gehad kunnen wel waterpokken door jou krijgen. Bij jonge baby’s kan dat gevaarlijk zijn, dus vermijd contact met hen. Soms vragen patiënten om een gordelroosvaccinatie. Die bestaat wel, maar daardoor heb je maar enkele procenten minder kans op gordelroos. Bovendien moet je de vaccinatie zelf betalen.”

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-42. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden