null Beeld

Vraag van de week: ‘Waarom zou je een testament opstellen?’

Nelleke (55): “Is een testament echt nodig? Er zijn toch gewoon regels over wat mijn man en kinderen krijgen na mijn overlijden?”

Mr. Jos Hofstee is notaris bij Abma - Schreurs Notarissen in Purmerend. Hij is gespecialiseerd in onder meer familierecht.

Erfbelasting

“Als je overlijdt en je hebt geen testament worden al je bezittingen gelijk verdeeld over je echtgenoot en kinderen. De wet heeft het echter zo geregeld dat je wettige partner (samenwonen of ‘liefdespartner zijn’, telt hierbij niet) al je bezittingen mag blijven gebruiken en eventueel mag opmaken. Deze langstlevende moet wel de erfbelasting vergoeden die de kinderen moeten betalen over hun erfdeel. Kinderen kunnen alleen hun erfdeel opeisen als de laatste ouder overlijdt of failliet gaat. En dat brengt me meteen bij een belangrijke reden waarom mensen steeds vaker een testament opstellen. Als de langstlevende naar een verzorgingshuis gaat, moet deze een maandelijkse eigen bijdrage betalen. In een testament kun je vastleggen dat kinderen hun erfenis van jou kunnen opeisen zodra de andere ouder naar een verzorgingshuis gaat. Die andere ouder betaalt dan minder zorgbijdrage. Een testament kan ook verstandig zijn voor de erfbelasting. Zit jullie vermogen voornamelijk in je huis en heb je relatief weinig geld op de bank, dan kan het moeilijk zijn voor de langstlevende om de erfbelasting voor je kinderen te betalen. In een testament kun je de erfdelen zó aanpassen, dat er pas erfbelasting moet worden betaald als beide ouders zijn overleden. Dan kunnen zij de opbrengst van het huis daarvoor gebruiken.

Familie

Als je partner na je overlijden hertrouwt, kun je met een testament vooraf voorkomen dat je erfenis bij de nieuwe partner en diens familie terechtkomt nadat ook je partner overlijdt. Ook kun je met een uitsluitingsclausule vastleggen dat het erfdeel niet in een gemeenschap van goederen valt of wordt betrokken in een verrekenbeding: bij een echtscheiding van je kind houdt hij of zij dan recht op de erfenis, ook al is hij of zij in gemeenschap van goederen getrouwd. Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. In een testament kun je in zo’n geval opnemen dat alle kinderen, ondanks verschillende ouders, evenveel rechten hebben. Ook zijn er veel mensen die kleinkinderen laten erven. Dat kan gunstig zijn vanwege de belastingvrijstelling van ruim € 20.000 per kleinkind.

Een goed doel

Je kunt in een testament ook vastleggen dat je een legaat aan iemand achterlaat, zoals een schilderij aan een vriendin of een geldbedrag aan een goed doel. Buiten je testament om kun je ook een handgeschreven codicil opstellen waarin je schrijft wie bepaalde voorwerpen krijgt. Nadeel daarvan is dat iemand die het er niet mee eens is, het kan vernietigen. Het is dus verstandiger om alles in een testament vast te leggen.”

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-36. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden