null Beeld

Vraag van de week: ‘Mag een VvE de bijdrage verhogen voor onderhoud?’

Diana (48): “De maandelijkse bijdrage voor ons huis wordt opeens flink verhoogd om de onderhoudsreserves aan te vullen. Mag dat?”

Mr. Kees Oomen: “Veel VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) reserveren te weinig geld voor het onderhoud van de woningen. Als het dak van de flat dan lekt en er niet genoeg geld in de pot zit om het te vervangen, heb je een probleem. Om zoiets te voorkomen, is het verstandig om per maand genoeg in te leggen. Of het maandbedrag bij jullie hoog genoeg is, hangt af van de staat van het complex en de reserve die de afgelopen jaren is opgebouwd. Maar een bestuur kan nooit zonder toestemming zomaar het bedrag verhogen. Tijdens de vergadering van de VvE aan het begin van het jaar stem je over de nieuwe ‘voorschotbijdragen’.

In principe bepaal je het maandbedrag dus samen, maar per 1 januari 2018 verandert de wet. Om te voorkomen dat VvE’s te weinig inleggen, en eigenlijk dus om de ‘verkrotting’ van Nederland tegen te gaan, moet vanaf dan jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde worden gereserveerd. Dat is de waarde die in de polis van de opstalverzekering staat. Het kan zijn dat het bestuur van jullie VvE heeft ontdekt dat jullie veel minder inleggen. Het is dan belangrijk om het bedrag te verhogen. De hoogte van het maandbedrag kan ook worden vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan (MJOP). Ook hiervoor heeft de wet richtlijnen opgesteld. Zo moet het een looptijd van tien jaar hebben, minimaal elke vijf jaar worden geüpdatet en moet er een concrete begroting onder hangen. De VvE’s worden hier niet op gecontroleerd door de overheid, maar als leden er onderling niet uitkomen, kunnen ze wel bij de rechter afdwingen dat de VvE zich aan deze richtlijnen houdt.

De wet heeft wel een escape ingebouwd. Als tachtig procent van de eigenaren akkoord is, kunnen zij beslissen géén geld in het onderhoudsfonds te storten. Deze uitzondering is bedoeld voor groot-eigenaren (verhuurders) en heel kleine VvE’s, maar geldt voor iedereen. Dus als tachtig procent van de leden geen - of minder - geld wil reserveren in de gezamenlijke pot, mag dat. Je moet dan wel zorgen dat je allemaal genoeg geld achter de hand hebt. Want als de nood aan de man is en één iemand niet kan betalen, zit iedereen in de problemen.

Overigens is er voor de nieuwe wet een overgangsperiode van drie jaar. Die tijd heb je dus om met behulp van een MJOP alles in orde te maken. Ik zie dat om me heen al gebeuren. Ik fietste laatst langs een paar leuke, vrij goedkope, huizen, kostprijs rond de € 120.000. Op Funda zag ik dat de inwoners € 240 per maand aan VvE-bijdrage betaalden. Dat is veel voor die prijsklasse. Blijkbaar hebben die eigenaren in het verleden te weinig gereserveerd en moeten ze dat nu inhalen.”

Kees Oomen is directeur Organisatie & Public Affairs bij de Stichting VvE Belang.

Tekst | Bianca Bartels

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-43. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook eens

Leuk om te kijken

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden