null Beeld

Vraag van de week: ‘Kun je voorkomen dat je een aanval van jicht krijgt?’

Sophie (55): “Ik heb onlangs voor het eerst jicht gehad. Hoe kan ik voorkomen dat ik dat opnieuw krijg?”

Dr. Tim Jansen: “Jicht is een heel vervelende aandoening die zó’n pijn doet, dat je tijdens een aanval, soms wel dagenlang, niet kunt functioneren. Om te weten hoe je het kunt voorkomen is het handig als je begrijpt waardoor jicht ontstaat. Jicht is een reumatische aandoening waarbij je pijnaanvallen krijgt door een ontstekingsreactie op urinezuurkristallen die zich in je gewrichten hebben genesteld, meestal in je teen, voetwortel of knie. Urinezuur is een afvalstof en als je er te veel van hebt, kan niet alles worden afgevoerd en heb je meer kans op een aanval.

Jicht is erfelijk. Het wordt vaak gezien als een mannenziekte, omdat vrouwen het meestal pas op latere leeftijd krijgen, na de menopauze. Door een daling van het oestrogeengehalte neemt de kans op jicht dan toe. Jicht komt vooral voor in welvarende landen, omdat we hier veel suiker en voedzame eiwitten eten. Daar is ons lichaam niet op gebouwd. Inmiddels heeft hier bijna twee procent van de bevolking jicht. In de VS ligt dat al op vier procent. Als je eenmaal jicht hebt gehad en niets aan je leefstijl verandert, zul je doorgaans steeds vaker jicht-aanvallen krijgen. Na de eerste aanval is de kans zestig procent dat je binnen het jaar een volgende aanval krijgt en 75 procent dat dat binnen vijf jaar gebeurt. Gelukkig kun je er wat aan doen. Ten eerste door je eetpatroon. Eet minder vlees - en vooral géén orgaanvlees - minder vis en peulvruchten, vermijd suikers en fructose en drink nauwelijks bier of sterke drank. Zuivel kun je wel veilig drinken en koffie helpt zelfs met de afvoer van urinezuur. Veel bewegen is ook goed tegen kristalvorming van urinezuur en zonder overgewicht heb je ook minder kans op een aanval. Toch is het lastig om na een eerste aanval alleen met je leefstijl een tweede aanval te voorkomen. Het effect is relatief klein en bij twee op de drie mensen doet zo’n verandering van leefstijl zelfs veel te weinig of helemaal niets. Als je twee aanvallen per jaar hebt gekregen, is het advies levenslang urinezuurverlagende medicijnen slikken. Daarmee kun je er na een paar maanden helemaal vanaf komen. Als je vermoedt dat je jicht hebt, ga dan naar je huisarts of via verwijzing naar een reumatoloog. Is het inderdaad jicht, dan kunnen zij je begeleiden bij het aanpassen van je leefstijl of medicijnen voorschrijven. Wacht vooral niet te lang met hulp zoeken, want volgende aanvallen komen steeds vaker, duren steeds langer en worden heviger. Doe je niets, dan krijg je knobbelvorming op je voeten en het duurt jaren voor je die eruit krijgt. Onnodig, want jicht is een van de weinige ziektes die je met medicijnen kunt genezen.”

Reumatoloog dr. Tim Jansen is als arts verbonden aan VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Hij doet internationaal onderzoek naar jicht en is voorzitter van de Task Force Jicht van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

Tekst | Bianca Bartels

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-45. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Bekijk ook

Heb je wel eens aan een leuke sjaal om je nek gedacht? Lekker warm voor tijdens het koudere weer én staat super leuk! Zeker als je op een originele manier knoopt. Laat het nou net het geval zijn dat wij daar een lifehack voor hebben... ;)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden