null Beeld

Vraag van de week: ‘Kun je een ontstoken kies hebben zonder het te merken’

Joy (48): “Mijn tandarts zegt dat ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan omdat ik een ontsteking heb aan mijn kies. Maar ik heb helemaal geen pijn. Klopt dat wel?”

Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck:“Dat kan heel goed. Een ontstoken en geïnfecteerde tand of kies kan klachten geven, zoals gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken, last met kauwen of een constante, kloppende pijn, maar dat hoeft niet. De mondholte zit bij ieder mens barstensvol bacteriën. Normaliter kunnen die geen kwaad ‒ bij een gezond, gaaf gebit vormen de tanden en kiezen een natuurlijke barrière, zodat bacteriën niet doordringen in het onderliggende weefsel. Maar als je een gaatje hebt, ontstaat er als het ware een toegangspoort naar de wortel. Dat kan ook gebeuren door bijvoorbeeld een tandbreuk na een ongeluk, een vulling die niet helemaal goed meer aansluit of een beschadiging door tandenknarsen. De bacteriën kunnen dan alsnog binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Blijft de ontsteking onbehandeld, dan sterft de tandzenuw af en kun je je tand of kies verliezen. Om dat te voorkomen ‒ en de eventueel aanwezige pijn te bestrijden ‒ wordt een wortelkanaalbehandeling gedaan. Je eigen tandarts kan die uitvoeren, of hij kan je doorverwijzen naar een endodontoloog. Dat is een hierin gespecialiseerde tandarts, die een aanvullende opleiding van drie jaar heeft gevolgd. Eerst creëert de tandarts een opening in de tand of kies. Vervolgens maakt hij de wortelkanalen met vijltjes ruimer, zodat hij ze goed kan ontsmetten. Dat doet hij door ze door te spoelen met een sterk verdunde chlooroplossing. Een houder op de tand of kies met daarachter een rubber lapje zorgt ervoor dat er tijdens de behandeling geen speeksel met bacteriën in de wortelkanalen komt, en geen spoelmiddel in de rest van de mond. Als alles helemaal schoon is, vult hij de kanalen weer op, meestal met een mix van cement en rubber. Zo wordt de kans zo klein mogelijk dat er opnieuw bacteriën in terechtkomen. Tot slot maakt hij de tand of kies dicht met een vulling. Afhankelijk van de ingewikkeldheid duurt de behandeling meestal tussen de anderhalf en tweeënhalf uur. Soms kan die in één keer worden afgerond, soms moet je er een tweede keer voor terugkomen. Dankzij de verdovingsmiddelen die we tegenwoordig hebben, is een wortelkanaalbehandeling pijnloos. Wel kun je een paar dagen last houden van napijn, omdat de tand of kies door de behandeling geïrriteerd is geraakt. Over het algemeen is die goed te bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Houdt de pijn langer aan, neem dan contact op met de tandarts.”

Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck, universitair docent endodontologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.

Tekst | Marte van Santen

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-16. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Bekijk ook onderstaande video over het verhogen van je weerstand.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden