null Beeld

Vraag van de week: ‘Kun je belastingvrij een deel van de erfenis schenken?’

Anneke (68): “Ik wil mijn kinderen vast een gedeelte van de erfenis geven, nu ik nog fit en gezond ben. Moeten ze daar dan ook belasting over betalen?”

“Voordat je begint met schenken is het belangrijk dat je ook nadenkt over je eigen comfort. Het is fijn om je kinderen wat te geven, maar als je nerveus wordt of je dan nog wel een nieuwe auto kunt kopen als die van jou het begeeft, is het bedrag dat je wilt geven waarschijnlijk te hoog. Schenk daarom nooit méér dan wat je gemakkelijk kunt missen. Steeds meer mensen willen al tijdens hun leven geld aan hun kinderen schenken. Bijvoorbeeld omdat hun vermogen in aanmerking zal worden genomen bij het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage aan de zorg in een verpleegtehuis. Ze vrezen dat er dan weinig overblijft voor de kinderen en daarom willen ze hun al eerder wat geven.

Of je kinderen belasting over de schenking moeten betalen hangt af van de hoogte van het bedrag. Sowieso mag je ieder kind jaarlijks € 5.320 (tarief 2017) geven zonder dat hij of zij daar iets over hoeft te betalen. Daarbovenop mag je kinderen tussen de achttien en veertig eenmalig belastingvrij € 25.526 geven. Dit bedrag mag je ook verhogen tot € 53.176 als het aantoonbaar is bestemd voor de studie van je kind. En zelfs tot € 100.000 als het wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning of de aflossing van een eigenwoningschuld. Kleinkinderen mag je overigens € 2.129 (tarief 2017) per jaar schenken zonder dat ze er belasting over hoeven te betalen.

Zit jouw vermogen vooral in je huis, dan kun je overwegen om alvast een deel op papier te schenken. Maar omdat je het vastgestelde bedrag wel schenkt, maar eigenlijk weer terugleent, moet je je kind jaarlijks zes procent rente over het op papier geschonken bedrag betalen. Die rente moet je dus wel al die jaren contant voorhanden hebben. Bij een eenmalige schenking van € 50.000 op papier betaal je dus elk jaar € 3.000 aan rente. En je kind moet over de € 50.000 eenmalig tien procent erfbelasting betalen én jaarlijks telt het mee bij zijn bezit in box 3: sparen en beleggingen. Kortom: het kan ook slim zijn om een goed testament vast te stellen. Over een erfenis moet een kind ook wel tien procent belasting betalen, maar dan hoeft hij over de eerste € 20.209 (tarief 2017) geen belasting te betalen. Is wat je kinderen straks erven per persoon hoger dan € 122.269, dan zou het wel interessant kunnen zijn om vast eerder een deel op papier te schenken omdat over alles boven dat bedrag twintig procent erfbelasting moet worden betaald. Zo kun je dus erfbelasting besparen. Schenken op papier gaat altijd via de notaris, en hij of zij zal je vooraf goed adviseren over jullie persoonlijke situatie.”

Steffie Michels is notaris en partner bij Westland Partners, notarissen en advocaten. Ze is gespecialiseerd in erf- en schenkingsrecht en familierecht.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-52. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook lekker om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden