null Beeld

Vraag van de week: ‘Kan ik betaald werk doen naast mijn AOW?’

Joke (69): “Ik heb AOW en een klein pensioen. Daarnaast werk ik een dag per week als oppas. Mag dat naast mijn AOW?”

Michael Visser: “Het korte antwoord daarop is: ja. Voor de hoogte van je AOW en een eventueel aanvullend pensioen of een lijfrente-uitkering heeft doorwerken geen gevolgen. Die bedragen krijg je hoe dan ook, ze worden niet gekort door extra inkomsten. AOW kun je zien als een soort basisinkomen voor ouderen. Er zijn twee verschillende bedragen: € 807,88 bruto voor gehuwden of samenwonenden per persoon per maand, en € 1.173,33 bruto voor alleenstaanden. Over alles wat je verdient, moet je inkomstenbelasting betalen. Prettig voor AOW-gerechtigden is daarbij dat de belastingpercentages over de eerste twee schijven - bij een bruto inkomen inclusief de AOW tot grofweg € 34.000 - bijna de helft lager zijn dan voor werkenden. Over de derde schijf en de topschijf betaal je wel de reguliere percentages.

Naast AOW krijg je vanaf de pensioengerechtigde leeftijd ook een ouderenkorting. Deze is dit jaar met ruim honderd euro verhoogd naar € 1.418. Maar ook dit bedrag hangt af van je inkomen. Zolang je verzamelinkomen – alle inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 samen – niet hoger is dan € 36.346 bruto, krijg je dit bedrag automatisch als je aangifte doet. Kom je hierboven, al is het maar één euro, dan krijg je maar € 72. Let dus goed op wat de consequenties van je bijverdiensten zijn voor dit bedrag. Hiernaast is er voor alleenstaande ouderen ook nog de alleenstaande-ouderenkorting van € 423 per jaar.

Om niet aan het eind van het jaar voor verrassingen te komen te staan, is het belangrijk dat je één inkomen kiest waarbij rekening wordt gehouden met de heffingskortingen die je van de belastingdienst krijgt. De Sociale Verzekeringsbank past deze automatisch toe. Maar geven twee soorten inkomens – bijvoorbeeld de AOW en je aanvullend pensioen of je oppasbaan – die korting, dan moet je later één van beide kortingen weer terugbetalen.

Steeds meer mensen werken door na hun pensioengerechtigde leeftijd. Vorig jaar werkte veertien procent van de mannen en bijna zeven procent van de vrouwen tussen de 65 en zeventig. Zelfs twee procent van de 75-plussers werkt. Dat de arbeidsdeelname van ouderen stijgt, sluit aan bij de stijgende AOW-leeftijd. De arbeidsmarktpositie voor doorwerkende AOW-gerechtigden is overigens sinds 2016 veranderd. Zo moeten zij bijvoorbeeld ook minimaal het minimum loon verdienen, de ontslagregels zijn anders en loondoorbetaling bij ziekte is verkort tot dertien weken.”

Michael Visser is fiscaal jurist en econoom. Hij werkt als pensioenonderzoeker en docent bij Tilburg University. Ook is hij hoofdredacteur van het vakblad Pensioen en Praktijk.

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-20. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Deze voeding bevat van nature het slaaphormoon melatonine

Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?

Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden