null Beeld

Vraag van de week: ‘Kan het kwaad om koorts te onderdrukken’

Caroline (71): “Toen ik laatst griep had, heb ik pijnstillers gebruikt om de koorts te onderdrukken. Nu las ik op internet dat je dat beter niet kunt doen, omdat je daarmee je herstel vertraagt. Klopt dat?”

Internist-geriater Sophia de Rooij: “Nee, dat klopt niet. Het kan geen kwaad om koorts met medicijnen te onderdrukken. Zolang het lichaam de warmte maar kwijt kan, zal de temperatuur nooit boven de 42 graden komen. Zodra het de ziekte de baas is, daalt de temperatuur vanzelf weer. Wil je daar niet op wachten, bijvoorbeeld omdat je je erg belabberd voelt, dan kun je het best paracetamol nemen. Dat middel beïnvloedt het temperatuurcentrum in de hersenen en verlaagt zo de koorts. Volg wel de instructies in de bijsluiter. Gebruik nooit meer dan zes tabletten per etmaal en verdeel die goed over de dag. Pijnstillers zoals ibuprofen – zogenaamde NSAID’s – kunnen koorts ook verlagen. Ze doen dat door de ontstekingsreactie te remmen en zo de koortsprikkel te verminderen. NSAID’s zijn net als paracetamol vrij verkrijgbaar, maar geven meer risico op bijwerkingen, zoals maagklachten. Ook kunnen ze de werking van andere medicijnen, zoals bloedverdunners, plasmiddelen en antidepressiva beïnvloeden. Gebruik je dit soort medicatie of heb je problemen met hart, bloedvaten of nieren, overleg dan eerst met de huisarts voor je NSAID’s slikt. Wat betreft het ‘nut’ van koorts: dat heeft vooral te maken met de alarmfunctie. In reactie op een ontsteking wordt de thermostaat in de hersens hoger gedraaid. Het is een waarschuwingssignaal dat er ergens in het lichaam mogelijk iets niet pluis is. De stijgende temperatuur zet vervolgens allerlei verdedigingsmechanismen in gang die helpen om het dreigende gevaar te lijf te gaan. Je hart gaat sneller kloppen en je vaten verwijden bijvoorbeeld. Men zegt wel dat virussen en bacteriën bij een hogere temperatuur gemakkelijker te bestrijden zijn en dat je daardoor sneller zou herstellen, maar dat is tot op heden nooit bewezen. Heb je koorts, dan is het allerbelangrijkst om voldoende (water) te drinken, zo’n twee à drie liter per dag. Gebruik je plaspillen, overleg dan met de huisarts of je daar tijdelijk mee kunt stoppen om te voorkomen dat je door het zweten te veel vocht verliest. En geef je lichaam de gelegenheid om de warmte gemakkelijk kwijt te raken. Kruip met koorts dus liever niet onder een dikke stapel dekens, zelfs niet als je koude rillingen hebt. Houdt de koorts langer dan een paar dagen aan, word je kortademig of heel suf, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dat geldt ook als je opnieuw koorts krijgt nadat je een paar dagen koortsvrij was of als je weinig weerstand hebt door een ernstige ziekte of medische behandeling.”

Internist-geriater Sophia de Rooij is hoogleraar geriatrie-ouderengeneeskunde en afdelingshoofd Centrum Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Tekst | Marte van Santen

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-20. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Leuk om te bekijken is onderstaande video waarin uitgelegd wordt hoe je van rood fruit limonade kunt maken. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden