null Beeld

Vraag van de week: ‘Is er iets te doen tegen nachtmerries?’

Corine (47): “Ik heb geregeld last van nachtmerries. Dan word ik badend in het zweet wakker en durf ik niet meer te gaan slapen. Daardoor ben ik vaak heel moe. Is hier iets aan te doen?”

Jaap Lancee, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, deed veel onderzoek naar nachtmerries: “Bijna iedereen heeft weleens een nachtmerrie. Maar voor een grote groep Nederlanders zijn hun onaangename dromen méér dan alleen maar vervelend. Twee à drie procent – dat is een half miljoen mensen – heeft één of meer nachtmerries per week. Zij zijn bang om te gaan slapen en hebben overdag last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Daardoor lopen ze bijvoorbeeld een grotere kans op ongelukken. Men vermoedt zelfs dat twintig procent van alle verkeersongelukken te wijten is aan vermoeidheid. Behalve van een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag hebben mensen met veel nachtmerries ook vaker last van andere slaapstoornissen en angstklachten. Kortom, het lijkt erop dat mensen door hun nachtmerries minder stevig in hun schoenen komen te staan. Je kunt een nachtmerrie vergelijken met een enge film die in je hersenen wordt afgespeeld. Hoe vaker de film wordt herhaald, hoe scherper de beelden in je geheugen worden gebrand. Sommige nachtmerries ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeluk. Driekwart van de mensen met een traumatische ervaring heeft last van dit soort dromen. Andere nachtmerries ontwikkelen zich in de loop van het leven. Die gaan meestal over een specifiek thema. Met stip op één: lichamelijke agressie, gevolgd door ruzie en mislukking of afgang. Vrouwen rapporteren meer nachtmerries dan mannen. Of dat komt doordat ze daadwerkelijk meer onaangename dromen hebben of doordat ze ze beter onthouden, is niet duidelijk. Wel is aangetoond dat zwangere vrouwen vaker vervelend dromen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met hun veranderende hormoonhuishouding en de emoties die daarvan het gevolg zijn. Mensen met veel nachtmerries denken vaak dat ze er maar mee moeten leren leven. Net als huisartsen trouwens, die meestal niet verder komen dan het voorschrijven van slaappillen. Jammer, want nachtmerries blijken met de juiste hulp meestal prima aan te pakken. Bijvoorbeeld door de droom actief te veranderen. Onder begeleiding van een psycholoog prent je je – terwijl je wakker bent – herhaaldelijk een goede afloop in. Dat zorgt ervoor dat de droom minder vaak terugkomt. Soms hoor dat je beter niets tegen nachtmerries zou moeten doen, omdat ze je zouden helpen om nare ervaringen te verwerken. Dat is slechts ten dele waar. Alleen als het een gebeurtenis van kort geleden is, kan een nachtmerrie die functie vervullen. Daarna wordt het een soort irritante gewoonte, die je gelukkig dus ook weer kunt afleren.”

Tekst | Marte van Santen

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-14. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Bekijk ook onderstaande video met tips van dokter Rutger tegen slapeloosheid.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden