null Beeld

Vraag van de week: ‘Ik zie soms minder goed. Komt dat door mijn diabetes?’

Marjan (55): ‘Ik heb sinds kort ontdekt dat ik diabetes heb en zie soms minder scherp. Heeft het een met het ander te maken en kan een bril uitkomst bieden?’

Diabetoloog Behiye Özcan: “Diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, kenmerkt zich door een te hoog glucosegehalte in het bloed. De klachten van deze hoge bloedglucose zijn veel dorst, veel plassen, jeuk, vermoeidheid en onscherp zien. Mensen met diabetes krijgen na een aantal jaren te maken met complicaties. Een van de meestvoorkomende is beschadiging van het netvlies: diabetische retinopathie (DRP). Diabetes beschadigt de kleine bloedvaatjes in het netvlies van de ogen, waardoor bloedinkjes en littekenweefsel ontstaan. Ook nieuw aangelegde bloedvaatjes gaan snel kapot, wat weer zorgt voor bloedinkjes. Dit leidt op den duur tot slechtziendheid en zonder behandeling zelfs tot blindheid. De symptomen die bij DRP kunnen voorkomen zijn dubbelzien, niet scherp zien, wazig of troebel zien, oogontstekingen en pijn aan de ogen. Bijna iedereen met diabetes krijgt te maken met oogproblemen; na twintig jaar heeft 85 procent (bij diabetes type 2) tot zelfs 95 procent (bij diabetes type 1) er kans op.

Andere oogcomplicaties waarmee mensen met diabetes te maken kunnen krijgen zijn staar (vertroebeling van de ooglens) en glaucoom (een ziekte die gepaard gaat met hoge oogboldruk). Ook kunnen de zenuwen die de oogspieren aansturen worden beschadigd en bij vrouwen kunnen na de overgang door hormonale veranderingen droge, vermoeide ogen ontstaan. Door sterke schommelingen in de bloedglucosewaarden kunnen ook tijdelijke oogklachten ontstaan. Veel mensen hebben tijdens een te lage bloedglucose (hypoglycaemie) last van wazig zien. Dit wordt veroorzaakt doordat het netvlies en de hersens op dat moment een tekort aan glucose hebben. Bij een te hoge bloedglucose (hyperglycemie) is de vochtbalans in de ooglens verstoord. De lens trekt water aan waardoor die van vorm verandert en men niet meer scherp ziet. In beide gevallen verdwijnen de klachten zodra de bloedglucosewaarden zijn genormaliseerd.Een goede instelling van de diabetes vertraagt het ontstaan en verergeren van de DRP. Als er al schade aan de ogen is, kan deze niet meer worden hersteld. Wel kan verergering worden voorkomen met een lasertechniek of met injecties. Een bril helpt niet. Het is belangrijk dat mensen met diabetes hun ogen regelmatig laten controleren bij hun oogarts of opticien en klachten direct melden, zodat afwijkingen tijdig worden opgespoord en behandeld.”

Behiye Özcan is internist-endocrinoloog/diabetoloog en werkzaam op de afdeling Inwendige geneeskunde van het Erasmus MC.

Tekst | Jessica van Zanten

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-40. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook deze artikelen

Kijk ook deze lifehack

Zo maak je zelf lippenbalsem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden