null Beeld

Vraag van de week: ‘Ik zag de man van mijn vriendin op Tinder. Wat nu?’

Anna (43): “Ik ben erachter gekomen dat de man van een goede vriendin van mij op Tinder zit. Moet ik het haar vertellen?”

Anne-Marie van Leggelo is etiquettedeskundige en geeft advies: “Dit is een moeilijk dilemma waar eigenlijk geen vaste etiquetteregels voor zijn. Wel zijn er sociale omgangsregels die je in dit geval zou kunnen toepassen. Reageer vooral niet te impulsief. Het is verstandig om eerst goed na te denken voordat je iets onderneemt. De gevolgen kunnen namelijk enorm zijn. Niet alleen voor het huwelijk van je vriendin en haar eventuele gezin, maar ook voor jullie vriendschap. Wellicht heeft je vriendin een open huwelijk? Wil haar man alleen maar kijken of hij ‘nog goed in de markt ligt’? Of misschien heeft hij wel jaren geleden een account aangemaakt en blijkt dit lastig te verwijderen. Trek niet te snel conclusies. Uit onderzoek blijkt dat 46% van de mensen op Tinder een relatie heeft, van wie 30% getrouwd is. Tinder is een hype en het maakt nieuwsgierig. Ook mensen die getrouwd zijn kunnen om deze reden een account aanmaken.

Maar wat kun je doen? Allereerst: móét je wel wat doen? Hoe goed ken je deze vriendin? Als het je beste vriendin is en jullie elkaar alles vertellen, dan is het begrijpelijk dat je haar hiervan op de hoogte wilt stellen. In andere gevallen geldt: moet jij per se de boodschapper zijn? Zijn de eventuele gevolgen het wel waard?

Kaart je het aan, bij haar man welteverstaan, doe het dan luchtig. En blijf open-minded. Ken je hem goed? Spreken jullie vaak met z’n allen af? Leg hem dan je dilemma voor en vraag hem of hij het bespreekbaar wil maken met je vriendin. Wat ook een optie is, is om op Tinder naar rechts te swipen, zodat hij ziet dat jij hem liket. Dat maakt de drempel wat lager om het er met hem over te hebben. Geef hem in elk geval eerst zelf een kans om eventueel iets recht te zetten.

Besluit je het uiteindelijk toch te vertellen aan je vriendin? Doe dit dan niet via een appje of sms’je, maar persoonlijk. En breng het tactvol. Zeg niet: ‘Ik ben zó geschrokken!’ maar vertel het zonder al te veel ophef. Wellicht weet je vriendin er allang van. Eigenlijk is het heel lastig om één algemeen advies te geven. Elk geval is anders. Bedenk: kun je ermee leven als je het níét zegt? En: wat zijn de consequenties? Op die manier kun je zelf een goed besluit nemen.”

Anne-Marie van Leggelo is etiquettedeskundige en eigenaresse van Het Etiquette Bureau in Wassenaar.

Op deze plek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je aan een deskundige wilt voorleggen? Stuur hem naar

redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-25. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden