null Beeld

Vraag van de week: ‘Hoe weet je of je begint te dementeren?’

Saskia (63): “Mijn man wordt steeds vergeetachtiger. Ik ben bang dat hij dement wordt. Hoe kan ik ontdekken of dat zo is?”

Hanneke Rhodius-Meester geeft antwoord: “Iedereen is weleens vergeetachtig: dan loop je de trap op en weet je halverwege niet meer waarom. Als je moe of gestrest bent ofgewoon wat ouder wordt, gebeurt dit vaker. Dat is niet zorgelijk. Sommige dingen gaan nu eenmaal wat stroever als je ouder wordt. Als je minder snel de trap op rent dan vroeger, denk je niet meteen dat je in een rolstoel terechtkomt. Zo is het met vergeetachtigheid ook. Het is geen teken van beginnende dementie als je af en toe je sleutels of een naam kwijt bent of wat meer moeite hebt met multitasken.

Bij dementie krijg je naast geheugenverlies ook problemen met andere hersenfuncties. Ik maak me als arts zorgen als er dagelijks incidenten zijn waardoor dingen daadwerkelijk misgaan. Bijvoorbeeld als iemand niet meer weet hoe de afstandsbediening werkt of als iemand vergeet om de kleinkinderen van school te halen. Maar ook als het gedrag van iemand verandert: als hij er altijd verzorgd uitzag en zichzelf nu niet meer goed verzorgt.

Als je twijfelt over de ernst van de vergeetachtigheid, ga dan naar de huisarts. Na een gesprek en eventueel een korte test kan die doorverwijzen naar een geheugenpoli. Daar onderzoeken ze of er iets aan de hand is en zo ja, waardoor dat komt.Verschillende hersenziekten kunnen vergeetachtigheid en dementie veroorzaken, maar ook medicijnen, alcohol, een burn-out of somberheid kunnen deze symptomen geven. Mocht er toch sprake zijn van een ziekte zoals alzheimer, dan bestaan er medicijnen die het proces iets kunnen vertragen. Verder zijn er leefstijltips die helpen om de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Bijvoorbeeld: gezond en afwisselend eten met veel groenten en vezels, water en weinig suiker. Verder: genoeg bewegen en ontspannen. En, heel belangrijk, contacten opzoeken en jezelf uitdagen. Dit houdt je hersenen actief en geeft je plezier in het leven. Door eenzaamheid en somberheid kun je slechter focussen en dat verslechtert je geheugen weer. Het maakt niet uit wat je doet - muziek luisteren, mensen bezoeken, koken, lezen - als het je maar plezier geeft.

Soms zijn mensen bang om iets te vergeten, terwijl angst vergeetachtigheid juist verergert. Help jezelf daarom om dingen te onthouden. Schrijf afspraken in een agenda of een grote weekplanner, leg voorwerpen op vaste plekken, volg vaste routines en doe niet te veel aan multitasken. Op hersenonderzoek.nl kun je meer lezen over onderzoek naar hersenziekten.”

Hanneke Rhodius-Meester is klinisch geriater en onderzoeker bij het VUmc Alzheimercentrum en de afdeling Interne Ouderengeneeskunde waar zij werkt op de geheugenpoli.

Op deze plek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je aan een deskundige wilt voorleggen? Stuur hem naar

redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-24. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden