null Beeld

Vraag van de week: ‘Hoe weet ik of ik reuma heb?’

Marianne (57): “Ik heb pijn in mijn gewrichten en ben ’s morgens stijf. Kan het zijn dat ik reuma heb?”

Reumatoloog dr. Tim Jansen is als reumatoloog verbonden aan VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

Ouderdom

“Iedereen krijgt door ouderdom slijtageklachten. Daardoor ben je vaak ’s morgens wat stijf (dertig tot zestig minuten), wordt bewegen soms pijnlijker en kunnen je gewrichten wat harder en gezwollen zijn. Reumatoïde artritis krijgt maar zo’n één procent van de bevolking. De ochtendstijfheid houdt dan langer dan een uur aan, en het betreft spieren, gewrichten en wekere delen bij de gewrichten die zwellen en warm aanvoelen. Die zwellingen ontstaan ’s nachts omdat er in rust meer bloed gaat naar je kapsels en gewrichten. Ontstekingscellen blijven daar dan vaker hangen, waardoor deze stijver aanvoelen.

Een 'reset'

Er zijn wel tweehonderd soorten reuma, maar grofweg kun je zeggen dat reumatoïde artritis een auto-immuunziekte is waarbij allerlei ontstekingen ontstaan die vooral de gewrichten treffen. Doe je hier niets aan, dan gaan het kraakbeen, de kapsels en uiteindelijk ook de botten kapot. Maar het goede nieuws is dat als je er snel bij bent – liefst behandelen we binnen twee maanden – het ook weer over kan gaan. De helft van de mensen geneest doordat het lichaam zich met behulp van de medicijnen als het ware ‘reset’. Dan kun je dus na enige tijd vaak weer (een periode) zonder medicijnen. Voor andere mensen is de reuma vaak goed met medicijnen te onderdrukken, waardoor de schade beperkt blijft.

Checklist

Vermoed je dat je reuma hebt? Check dan eerst zelf drie dingen: duurt de ochtendstijfheid langer dan een uur? Voel je een zwelling van de wekere delen in het lichaamsdeel waar je last van hebt? Is die zwelling ook wat warm? Dan heb je kans dat het een reumatische aandoening is. Laat er een huisarts naar kijken, ook als je twijfelt over wat het is. Deze kan je dan doorsturen naar een reumatoloog of je zelf behandelen als het slijtage betreft. Kijken naar en voelen aan de gewrichten levert vaak al een diagnose op. Bloedonderzoek kan misleidend zijn omdat het bij twintig procent van de reumapatiënten niet met een bloedtest is aan te tonen.

Advies: blijf bewegen!

Vroeger dachten ze dat je het met reuma rustig aan moest doen. Nu weten we dat het beter is om te blijven bewegen. Als er reuma in de familie zit heb je twee keer meer kans om het te krijgen. Voorkomen kun je het niet echt. Bier doet wel iets positiefs: vrouwen worden bij matig gebruik van bier enigszins beschermd tegen reuma. Er is niet onderzocht hoeveel je dan moet drinken, maar je kunt af en toe een glas nemen in de hoop dat het je wat helpt.”

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-32. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden