null Beeld

Vraag van de week: ‘Hoe kom ik achter de oorzaak van mijn buikklachten?’

Antoinette (56): “Ik heb al meer dan een jaar buikpijnklachten. Volgens de huisarts en de MLD-arts is er niets aan de hand. Wat kan ik doen?”

Emile Keuter, neuroloog: “Ik vermoed dat je prikkelbare darmsyndroom - kortweg PDS - hebt, een aandoening waar zo’n half miljoen Nederlanders aan lijden. Zij hebben vaak buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping en/of diarree, zonder dat daar een duidelijke medische oorzaak voor is.

Voor een goede darmwerking zijn veel factoren van belang. Wat, hoe en wanneer je eet, de werking en gezondheid van je darmbacteriën en of je geregeld beweegt bijvoorbeeld. Onze darmen worden bestuurd door ons zenuwstelsel. Dat gebeurt grotendeels autonoom, oftewel: zelfstandig. Zonder dat je het merkt, communiceren onze hersenen en onze darmen continu met elkaar. Je wordt je daar pas van bewust als je naar de wc moet of als je buik anders dan anders voelt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de darmfunctie verstoord is en je buikpijn krijgt.

Omdat het zenuwstelsel onafhankelijk werkt, kun je het functioneren van je darmen niet zomaar bijsturen, net zomin als je zelf je hartritme of de werking van de maag kunt veranderen. Vandaar ook dat de behandeling van PDS meestal niet gemakkelijk is. Mijn advies is om samen met de huisarts alle mogelijke oorzaken langs te lopen. Zijn er zeker geen behandelbare ziektes? Wat eet je? Eet je regelmatig? Beweeg je voldoende? Wat je voelt of ervaart is de werkelijkheid. Dat moet dus het uitgangspunt zijn van het gesprek.

Als je zo geen oplossing vindt, heeft het zin om een kijkje te nemen in je onderbewuste. Van hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen dat die bij PDS vaak goed werkt. Je leert daarbij onder hypnose de onbewuste klachten aan te pakken. Terwijl je heel ontspannen bent, stel je je bijvoorbeeld voor dat je buik pijnloos en zacht is. Deze gedachtenbeelden beïnvloeden de darmwerking.

Omgekeerd weten we dat negatieve gedachten en emoties ons lichaam óók beïnvloeden. Bijna iedereen heeft immers weleens last gehad van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Of juist van verstopping tijdens een vakantie. Bij hypnotherapie leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Door die regelmatig toe te passen, krijgt de dikke darm minder stressprikkels te verwerken en nemen verkrampingen en pijn af. Staat het idee van hypnotherapie je niet aan, dan is (cognitieve) gedragstherapie een goed alternatief.”

Meer informatie: pds-therapeuten.nl.

Emile Keuter, neuroloog in het Isala Diaconessen-huis in Meppel, gespecialiseerd in onbegrepen lichamelijke klachten.

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-48/49. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Bekijk ook

Je strijkijzer heeft regelmatig wat zorg en aandacht nodig. Heb je na het strijken regelmatig kleine vlekjes in je kleding? Tijd om je strijkijzer te ontkalken! Met dit middeltje is het zó gepiept (en dikke kans dat 't allang in je kast staat).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden