null Beeld

Vraag van de week: ‘Heeft mijn ex ook recht op zorg voor de kinderen?’

Bette (45): “Mijn (binnenkort) ex-man heeft nooit veel naar onze kinderen omgekeken. Heeft hij recht op gedeelde zorg? En wat zijn de financiële consequenties?”

Advocaat Miranda Manderfeld: “Ja, de vader heeft recht op gedeelde zorg. Ook als de vader niet zo betrokken was bij de opvoeding, moet hij een kans krijgen. Vaak blijkt namelijk dat de vaders het wél heel goed kunnen. Officieel mageen kind van twaalf jaar ook worden gehoord in een scheidingszaak en zijn of haar wensen uiten. Met jonge kinderen adviseer ik een kindgesprek met een orthopedagoog en kinderpsycholoog of een advocatenkantoor dat daarin is gespecialiseerd. Die spreken eerst met de ouders en daarna een-op-een met de kinderen, zodat ze vrij kunnen spreken.

Gedeelde zorg betekent overigens niet per se 50/50. Vroeger zagen de vaders hun kinderen na een scheiding meestal alleen in het weekend, nu is dat vaak het weekend plus een doordeweekse dag.

Het financiële aspect van de scheiding hangt af van het inkomen van beide partijen. De kinderalimentatie wordt vastgesteld naar rato van de inkomens van de ouders. Hoe kleiner het aandeel in de zorg, hoe meer alimentatie er moet worden betaald. Als vrouwen volledig afhankelijk zijn van het inkomen van hun man, gaan ze er ontzettend op achteruit na de scheiding. Het uitgangspunt is dat je allebei hetzelfde te besteden hebt. De alimentatie moet worden betaald van wat er overblijft, nadat de vaste lasten van het inkomen zijn betaald.De regel is dat kinderalimentatie vóór partneralimentatie gaat. Zeker bij de lage inkomens blijft er dan weinig over en je ziet dan ook soms dat vrouwen uit deze inkomenslaag in de bijstand raken. Waar ze ook op moeten letten is dat hetouderdomspensioen wordt geregeld. Het gedeelte dat er tijdens het huwelijk is opgebouwd wordt tussen de exen voor de helft vereffend. Binnen twee jaar na de scheiding moet de pensioensuitvoerder via het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen’ op de hoogte worden gebracht van de scheiding. Ontvangen zij het formulier niet op tijd,dan betaalt de pensioenuitvoerder alles aan de ex uit en moet de ex te zijnertijd zelf worden aangesproken. Stel dat je maar vijf of zes jaar getrouwd bentgeweest, dan is er maar een klein pensioenpotje.

Als je na het huwelijk in de bijstand raakt en zelf niet werkt, zul je dat op latere leeftijd merken. Kun je dus op een of andere manier zelf nog iets opbouwen,dan is dat aan te raden.”

Advocaat Miranda Manderfeld is gespecialiseerd in familierecht, is opgeleid tot bemiddelaar en heeft een specialistische juridische opleiding gevolgd waarin alleaspecten van scheiden aan bod komen, zowel de emotionele als definanciële en fiscale. thedivorce.nl

Tekst | Jessica van Zanten

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-06. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden