null Beeld

Vraag van de week: Heeft iedere ouder recht op ouderschapsverlof?

Lieke (58): “Mijn zoon wil ouderschapsverlof opnemen. Maar zijn baas werkt niet mee. Kan hij dit verlof eisen?”

Floris Asscher: “Ja, beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Je zoon kan dus zeker verlof eisen bij zijn werkgever. Hij kan per kind, tot zijn of haar achtste jaar, 26 keer de arbeidsduur per week opnemen en die uren mag hij indelen/verdelen zoals hij wil. Het indelingsplan moet hij wel twee maanden voor die tijd naar zijn werkgever sturen. Tot vier weken voor de ingangsdatum mag de werkgever nog zeggen een andere indeling te willen. Maar dat mag alleen ná overleg én op basis van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Er moet echt sprake zijn van ernstige ontwrichting van het bedrijf om het te weigeren. In principe is het onbetaald verlof, maar in sommige cao’s of bedrijfsreglementen staat een regeling voor een (gedeeltelijke) doorbetaling.

Soms zegt een werkgever dat de werknemer wel verlof mag opnemen, maar dat hij dan promotie misloopt of zelfs een lagere functie krijgt. Dat mag dus niet. Je hebt recht op je oude functie of anders zeker op een gelijkwaardige functie.

Een ontslag wegens het opnemen van ouderschapsverlof is zelfs verboden. Doordat al deze rechten duidelijk in de wet staan, komt het uiteindelijk tot maar weinig rechtszaken. Werkgevers werken steeds beter mee, ook omdat het taboe op het opnemen van ouderschapsverlof er inmiddels wel af is.

Per kind heb je maar één keer recht op ouderschapsverlof. Dat mag je overigens eventueel wel bij een andere werkgever afmaken. Ouderschapsverlof kan (tijdelijk) worden stopgezet bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld een scheiding of ziekte. Over de onbetaalde verlofuren wordt geen vakantieverlof opgebouwd en geen dertiende maand, maar bij ontslag heeft de werknemer wel recht op een transitievergoeding of WW over het oorspronkelijke aantal uren.

Er zit overigens meer verlof voor vaders aan te komen. Zij kregen altijd al twee dagen betaald bevallingsverlof en daar zijn nu drie onbetaalde dagen bijgekomen. De regering is van plan om vanaf 2019 van deze drie dagen ook betaald verlof te maken. En voor 2020 ligt er zelfs een plan voor vijf weken betaald kraamverlof – op te nemen in het eerste halfjaar na de geboorte. Dat zou dan niet de werkgever, maar het UWV betalen. Mooie plannen om de gelijkwaardige zorg te bevorderen, want we zijn toch gewoontedieren, en als vaders al vanaf het begin gewend zijn om te zorgen, is de kans groot dat ze dat daarna langer blijven doen.”

Floris Asscher is advocaat bij Pellicaan Advocaten. Hij is gespecialiseerd in onder meer arbeidsrecht.

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-16. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij

De 5 geheimen van slanke mensen

Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van M

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden