null Beeld

Vraag van de week: ‘Heb ik door de overgang een andere geur gekregen?’

Christa (48): “Sinds de overgang heb ik vrij veel afscheiding. Hoe zorg ik dat mijn vagina goed schoon blijft en niet ruikt?”

Bert Wibbens: “Soms zijn vrouwen onzeker over de geur van hun vagina. Maar net zoals je een bepaalde adem- en huidgeur hebt, heeft ook je vagina haar eigen geur. Ze hoort wat zurig te ruiken. Dat is heel normaal. Je vagina heeft een zelfreinigend vermogen en daardoor is zij uit zichzelf dus wat zuur. Daar zorgt de lactobacillusbacterie voor die in de vagina zit. Deze bacterie zet de suikers die opgeslagen zitten in alle cellen (dus ook in die van de vagina) om in melkzuur. Dat maakt de PH-waarde in je vagina laag, en daarmee de kans op infecties klein.

De buitenkant van je vagina kun je zonder problemen wassen met PH-neutrale zeep. Doe dat het liefst met je blote hand en niet met een washandje. De binnenkant laat je met rust. Sommige mensen gebruiken middeltjes als een ‘vaginale douche’. Een enkele keer is dat niet erg, maar het is nergens voor nodig. Je vagina is niet vies en als je het vaker doet, tast het dus zelfs de goede PH-waarde aan. Het advies is om katoenen slipjes te dragen om broeien te voorkomen, maar er is geen bewijs dat dit de kans op bijvoorbeeld schimmelinfecties verkleint.

Wat normaal is qua afscheiding hangt af van je leeftijd en je cyclus. Ben je nog niet in de overgang en slik je geen pil, dan bestaat afscheiding uit twee elementen: slijm uit de baarmoeder(hals) en vocht dat door de schedewand ‘lekt’. In de loop van de cyclus verandert de afscheiding. In de eerste week is het dik en troebel omdat het de baarmoeder afsluit voor zaadcellen en bacteriën. In de tweede week, voor de eisprong, wordt het helderder en dunner, een beetje zoals rauw eiwit, met kleverige draden. Hier kunnen zaadcellen doorheen. Rondom de eisprong is het soms zelfs waterdun. Daarna wordt het droger en wit-korrelig omdat de baarmoeder weer wordt afgesloten voor zaadcellen. Gebruik je de pil, dan is de afscheiding de hele periode wat taaier. Na de overgang hebben vrouwen doorgaans minder afscheiding doordat ze een drogere vagina hebben. Er zijn dus heel veel soorten ‘normaal’.

Soms is het wél belangrijk om naar de (huis)arts te gaan. Bijvoorbeeld als de afscheiding er echt uit loopt en je continu verband moet dragen, als het enorm jeukt, erg vies ruikt – een vislucht – of als de afscheiding pus-achtig, grijs of groen is. Jeuk kan door een schimmeltje komen. Dat kan zomaar ontstaan, bijvoorbeeld door een wat lagere weerstand, hormoonschommelingen, antibiotica en zelfs door stress. Je afscheiding is dan vaak wat brokkelig. Met tabletten is dat eenvoudig op te lossen.”

Bert Wibbens is gynaecoloog in het Ziekenhuis Amstelland.

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-12. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden