null Beeld

Vraag van de week: ‘bij welke energie-besparingen kan ik subsidie krijgen?’

Liesbeth (52): “Ik wil mijn huis graag energiezuiniger maken. 
Kan ik daar subsidie voor krijgen?”

Jacco van de Sandt is adviseur bouwkunde en duurzaamheid bij de stichting VvE Belang.

Zijn antwoord: “Of je subsidie kunt krijgen hangt af van wat je wilt uitvoeren en of je een particulier eigenaar bent of lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De overheidsregeling ‘energiebesparing eigen huis’ geldt dit jaar voor het laatst en daar kunnen alleen nog VvE’s gebruik van maken. De pot voor deze regeling voorparticulieren is namelijk al leeg. In de loop van 2018 zal ook de pot voor VvE’s leeg-raken, maar zolang er nog geld in zit, kunnen VvE’s nog subsidie aanvragen. Hiermee kunnen ze een deel van de isolatiekosten van daken, vloeren, gevels en beglazingfinancieren. Er gelden wel strikte voorwaarden. Zo moet je het bedrag vóór de uitvoering aanvragen, moeten de plannen aan specifieke isolatiewaarden voldoen zodat het echt zoden aan de dijk zet, als je het dak of de vloer isoleert moeten die in het geheel worden gedaan, en voor gevels en ramen gelden minimale aantallen vierkante meters. Bovendien moeten er minimaal twee maatregelen per complex worden uitgevoerd, dus bijvoorbeeld beglazing én gevel. Dit is omdat het een stimulerings-regeling is. De overheid wil je ertoe aanzetten om meer te isoleren dan je van plan was. Afhankelijk van hoe uitgebreid en duur je de maatregelen uitvoert, krijg je ongeveer tien tot twintig procent van de onkosten vergoed via de subsidie.

De andere subsidiepot, ‘Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)’, is er voor zowel particulieren als VvE’s. Deze pot bestaat tot 2021 en hiermee krijg je een deel vergoed van een warmtepomp, biomassaketel, zonneboiler of palletkachel. In de loop van het jaar kan de hoeveelheid subsidiegeld hiervoor wel op zijn, maar dan kun je het begin volgend jaar opnieuw proberen. Op de site rvo.nl vind je wat je terug kuntkrijgen bij welke aanschaf, maar ook hier dekt de subsidie gemiddeld tussen de tien en de twintig procent van de kosten. Zonnepanelen worden niet meer gesubsidieerd omdat die zich sowieso binnen zeven tot tien jaar terugverdienen doordat je veelminder energiekosten hebt. Dat hoeft de overheid dus niet meer te stimuleren.

Naast deze overheidssubsidies geven sommige gemeentes ook nog subsidies. Soms zelfs nog op zonnepanelen. Controleer dus bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn. Bovenstaande geldt voor eigen woningen. Bij huurwoningen is de huisbaas verantwoordelijk voor energiebesparende aanpassingen. Sommige woningcorporaties doen wel mee aan subsidieregelingen, zij kunnen daarvoor ook subsidies bij de overheid aanvragen. Daar kun je bij je eigen corporatie naar vragen.”

Op deze plek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je aan een deskundige wilt voorleggen? Stuur hem naar

redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-23. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden