null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Voorzitter NVOG: zwangere vrouwen moeten na 41 weken worden ingeleid

Zwangere vrouwen moeten standaard vanaf 41 weken worden ingeleid als de bevalling niet eerder op een natuurlijke manier wordt ingezet. Dat zegt de Nederlandse voorzitter van gynaecologenvereniging NVOG op basis van de resultaten van een Zweeds onderzoek.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat de baby een grotere kans heeft om te overlijden, wanneer het pas bij 42 weken ter wereld komt.

Geen duidelijke richtlijn

Wanneer de bevalling niet natuurlijk op gang komt, kan er worden gekozen om deze via medicijnen op te wekken. Wanneer dat gebeurt, is per ziekenhuis verschillend. Soms worden gezonde zwangere vrouwen pas bij 42 weken ingeleid. In andere ziekenhuizen gebeurt dat al bij 41 weken. Lang werd namelijk gedacht dat er maar een klein verschil zit in het risico op sterfte. Een Zweedse studie liet vorig jaar echter zien dat het risico na 41 weken aanzienlijk toenam.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Zes baby’s overleden

In de Zweedse studie werden vrouwen die waren ingeleid met 41 weken vergeleken met vrouwen bij wie werd gewacht tot 42 weken. In de eerste groep kwamen alle kinderen levend ter wereld. In de tweede groep stierven zes baby's. Volgens gynaecoloog Jan van Lith moeten vrouwen daarom altijd bij 41 weken de keuze krijgen om te worden ingeleid. "Ik wil dat we iedere zwangere erop wijzen dat de kans op sterfte toeneemt als we langer wachten met het opwekken van de bevalling. Die kans op sterfte blijft klein (een op de 230), maar hij is er wel. Vrouwen moeten er daarom altijd voor kunnen kiezen het kindje bij 41 weken te laten komen."

Niet zonder risico

Toch kleven er volgens woordvoerder Hennie Zoontjes van de beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV) ook nadelen aan inleiden ten opzichte van het afwachten van een natuurlijke bevalling. Zo zouden kinderen die zijn ingeleid later meer kans hebben op het krijgen van infecties. Bovendien is een bevalling die wordt ingeleid minder prettig voor de moeder. "De weeën zijn dan vaak pijnlijker, waardoor vrouwen vaker pijnbestrijding nodig hebben."

Lees ook

Onderzoek bewijst: natuurlijke bevalling ná keizersnede niet zonder gevaar

Bron| NOS

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden