null Beeld

Voorzichtig goed nieuws? Eerste medicijnen tegen coronavirus op mensen getest

Onderzoekers zijn hard op weg in de zoektocht naar hét vaccin tegen het coronavirus. Maar op dit moment, wordt er vooral ook druk getest met mogelijke medicijnen. Ook in Nederland. Is de doorbraak nu binnen handbereik?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar een vaccin tegen corona, kan nog wel twee jaar op zich laten wachten. Vandaar dat er hard wordt gewerkt aan medicijnen om zo veel mogelijk coronapatiënten te kunnen genezen. Eén zo'n medicijn, kunnen Nederlandse ziekenhuizen sinds deze week aanvragen. Wil je er meer over weten? Lees dan vooral verder.

Remdesivir en chloroquine

Op dit moment worden er in laboratoria twee mogelijke medicijnen onderzocht. Een van deze twee is remdesivir, een virusremmer. Deze is vooral bedoeld voor ernstig zieke coronapatiënten en is sinds deze week aan te vragen door Nederlandse ziekenhuis. Dit is geen nieuw ontdekt middel, maar viel eerder af bij de zoektocht naar een ebolamedicijn. Ook het malariamedicijn chloroquine, dat al sinds 1934 bestaat, bleek al eerder een mogelijk werkend medicijn tegen het coronavirus.

Lees ook

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Is remdesivir dé oplossing?

Is remdesivir dan het redmiddel in de strijd tegen corona? Volgens Eric Snijder, viroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum, moeten we daar niet te voorbarig mee zijn. Aan NU.nl vertelt hij: "Het is op dit moment het beste wat we hebben, maar het moet zeker nog niet gezien worden als het wondermiddel."

Er zijn heel weinig, maar voorzichtig positieve resultaten van remdesivir in China. Daar wordt nog volop onderzoek gedaan naar het medicijn en tot nu toe zijn er een Amerikaanse en Italiaanse patiënt beter door geworden. In laboratoria worden de medicijnen verder getest op gekweekte cellen, maar de stap naar mensen is daarbij nog groot, aldus Snijder.

Alleen ernstig zieke coronapatiënten

Nederlandse ziekenhuizen mogen remdesivir nu alleen toedienen aan ernstig zieke coronapatiënten. Dat zijn mensen die aan de beademing liggen, maar bij wie alle organen nog wel functioneren. Daarnaast moet er voor onderzoek ook een controlegroep blijven die dit medicijn níet krijgt. Deze moeilijke keuze wie wel of niet remdesivir krijgt, is aan de artsen.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om de piek van het coronavirus laag te houden

Malariamedicijn

Maar hoe zit het dan met chloroquine, het andere mogelijke medicijn? Onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Leuven in België ontdekten dat het al bestaande malariamedicijn mogelijk een oplossing zou kunnen bieden tegen het coronavirus. Dit wordt inmiddels in China al een tijdje toegediend aan ernstig zieke coronapatiënten.

Maar ook voor chloroquine geldt dat het onderzoek in China nog aan de gang is. Sterker nog: het eerste resultaat ervan, komt binnenkort pas naar buiten. Volgens de Vlaamse viroloog Annemie Vandamme draait het bij dit malariamedicijn niet alleen om chloroquine, maar juist om de combinatie met andere middelen in het medicijn.

Inhalator met malariamedicijn

Daarom wordt er ook in Nederlandse laboratoria onderzoek gedaan naar malariamedicijnen. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt bijvoorbeeld de combinatie van chloroquine en hydroxychloroquine. Daarnaast werken zij aan speciale inhalatoren, om het medicijn direct in de longen te kunnen toedienen.

Resistentie tegen medicijnen

In het lab kampen ze met het onderzoek naar mogelijke medicijnen wel met een belangrijk probleem: één werkend medicijn, lijkt niet voldoende. Dat komt omdat het virus resistent kan worden tegen het middel, legt viroloog Snijder uit. Daarom zou het het meest ideaal zijn om meerdere medicijnen tegen het coronavirus te ontwikkelen. En hoe hard daar ook aan gewerkt wordt: zo ver zijn we nog niet.

Blijven hopen op een vaccin

Ook een vaccin, om het coronavirus te voorkómen in plaats van te genezen, is er nog niet. Verschillende onderzoeken richten zich op antilichamen en antistoffen. Uit voorzorg, hebben vijfhonderd zorgmedwerkers al een vaccinatie tegen tuberculose gekregen - een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze vaccinatie zou mogelijk ook bescherming kunnen bieden tegen het coronavirus. Maar op dit moment is er nog te weinig over bekend om dit ook op de rest van de bevolking toe te passen.

We moeten dus geduldig afwachten op een vaccin. Maar onderschat de kracht van een medicijn tegen het coronavirus zeker ook niet. Het is naar dat je eerst daadwerkelijk ziek wordt, maar een virusremmer werkt direct. Een vaccin daarentegen heeft net als bijvoorbeeld de griepprik langer de tijd nodig om optimaal te kunnen beschermen.

Meer lezen over het coronavirus? Dan moet je hier zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden