null Beeld

‘Voorlopig geen verplicht mondkapje in openbare ruimtes in Nederland’

In steeds meer landen in Europa, zoals België en Frankrijk, is het nu verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Vooralsnog gaan we in Nederland die landen nog niet achterna, zegt het RIVM.

Volgens het instituut is er (nog) geen eenduidig bewijs dat aantoont dat het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes het aantal besmettingen zal beperken.

Mondkapje in openbare ruimtes

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, wil dat het kabinet onderzoekt of het verplicht stellen van een mondkapje in de openbare ruimtes misschien toch zinnig kan zijn in de strijd tegen het virus. Omdat mensen steeds minder afstand houden én de afstand slecht te handhaven is, denkt hij dat mondmaskers een goede aanvulling zouden zijn op de huidige maatregelen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema denkt ook dat mondkapjes het aantal besmettingen in de steeds drukker wordende stad kunnen beperken. En in de Tweede Kamer wordt ook opgeroepen om wederom onderzoek te doen naar mondkapjes.

Lees ook:

Zorgwekkend: verspreiding van coronavirus in Nederland neemt weer toe

Geen bewijs

Het RIVM blijft echter bij het originele standpunt: dat het verplichten van een mondkapje in openbare ruimtes geen aantoonbare manier is om besmetting te voorkomen. “We zien geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkt”, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen AD. Ook worden de mondkapjes vaak niet op de juiste manier gebruikt. Het instituut heeft die conclusie getrokken op basis van literatuuronderzoek; momenteel doet het zelf geen eigen onderzoek naar het nut van mondkapjes.

Verkeerde boodschap

Ook zouden mondmaskers een “verkeerde boodschap” af kunnen geven, zegt een woordvoerder van het RIVM. Zo zouden mensen zich door een mondmasker ten onrechte beschermd voelen en kan de anderhalvemetermaatregel daardoor slechter opgevolgd worden. Dat zou volgens het RIVM juist voor meer besmettingen kunnen zorgen.

Afstand houden

De enige mondmaskers die het besmettingsrisico bewezen verkleinen, zijn volgens het RIVM professionele medische mondkapjes. Maar die moeten beschikbaar blijven voor mensen die werken in de gezondheidszorg, benadrukt het RIVM. Daar zijn deze nog altijd het hardst nodig. “Het belangrijkste blijft: houd afstand en vermijd drukte."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuwsuur, AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden