null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Voor tweeverdieners zijn grootouders vaak een onmisbaar onderdeel van het gezin’

Vier vragen aan socioloog Fleur Thomése. Grootouders, netwerken, evolutietheorie en ouder worden behoren tot haar expertises.

Wat fascineert je aan onderzoeken naar grootouders?

“Bij onderzoek naar ouderen in het algemeen wordt erg gekeken naar hoe verschrikkelijk de vergrijzing is en welke lasten het veroorzaakt. Zelf ben ik juist ook erg geïnteresseerd in aspecten van ouder worden die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Oppassen is daar een mooi voorbeeld van. De afgelopen decennia verdubbelde de kinderopvang door opa’s en oma’s. Nu past ruim een derde van de grootouders in Nederland wekelijks één of twee dagen op de kleinkinderen. Voor tweeverdieners zijn grootouders vaak een onmisbaar onderdeel van het reilen en zeilen van het gezin.”

Het oppassen is dus pure noodzaak?

“De oma’s die oppassen doen het meestal heel graag. De opa’s natuurlijk ook, maar oma’s nemen hierin vaker het voortouw. Er wordt opgepast voor de gezelligheid en ook uit noodzaak. In Zuid-Europese landen passen veel grootouders dagelijks op omdat er geen kinderopvang is. Elders zie je tussenvormen, bijvoorbeeld als de opvang wel redelijk is, maar duur en met wachtlijsten. In Nederland wisselt het met de jaren: recentelijk is de opvang weer iets betaalbaarder geworden. Bij ons zie je vaak dat ouders late diensten hebben of onregelmatig werken. Dan vallen er gaten in de buitenschoolse opvang en zijn grootouders nodig om die gaten op te vullen.”

In de wetenschap is er zoiets als de ‘grootmoederhypothese’. Wat is dat?

“Een van de grote raadsels is: waarom worden we zo oud? Met name vrouwen, die na de menopauze hun vruchtbaarheid kwijt zijn en evolutionair geen functie meer hebben. Maar volgens de grootmoederhypothese hebben ze die dus wél. Ze helpen mee met het verzorgen van de kleinkinderen om zo de kans op gezond nageslacht te vergroten. Zo nemen de overlevingskansen van hun soort dus toe. Maar er is volop discussie of deze hypothese klopt.”

Doe je hier zelf ook onderzoek naar?

“Ik ben betrokken bij een project van de VU waarbij we de rol van grootouders in de evolutie onderzochten. Daaruit bleek: bij intensief oppassen van grootouders neemt de kans op een tweede kleinkind toe. In Nederlandse gezinnen waar grootouders nooit oppasten, was de kans 35 procent dat de ouders een volgend kind kregen. Bij gezinnen waar grootouders heel vaak oppasten, kwam er in 66 procent van de gevallen nog een baby bij.”

Tekst | Ernest Marx

Foto | iStock

Dit is een gedeelte uit het dossier 'En nu aan de bak' uit Margriet 2017-37. Lees het hele dossier via Blendle. Of bestel editie 37 na via magazine.nl.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

In deze video kun je zien hoe je met een huis-tuin-en-keukenmiddeltje makkelijk koffieaanslag uit je kopjes laat verdwijnen en hoe je de vieste sponzen wél weer lekker schoon krijgt.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden