null Beeld

‘Voor mijn dochters wil ik best iets van mijn pensioen inleveren’

In een speciale reportage van Margriet en ABN AMRO vertellen drie generaties Margriet-vrouwen over hun oudedagvoorzieningen. Deze week maken we kennis met Joke Wilshaus (58), parrtime onderwijzeres op een basisschool. Joke is getrouwd met Ben (60) en heeft twee dochters (27 en 25).

In gesprek met Joke

Hoeveel dagen werk je?

“Ik sta drie dagen voor de klas. Van de 32 jaar dat ik lesgeef, doe ik dat 23 jaar op de school waar ik nu werk. Het is nog steeds heerlijk om met kinderen te werken. Mijn man Ben heeft tot voor kort fulltime gewerkt als directeur van een basisschool. Hij is altijd kostwinner geweest.”

Heb je voorzieningen getroffen om minder te kunnen werken?

“‘Nee, maar sinds een jaar of drie maken wij aanspraak op wat wij het ‘ouwelullenverlof’ noemen (BAPO). Op deze leeftijd kun je best wat meer rust gebruiken. Ben is teruggegaan van zijn fulltime baan naar vier dagen en ik naar drie dagen. We hebben een beetje salaris ingeleverd, maar het rijk compenseert dit gedeeltelijk.”

Wanneer wil je met pensioen gaan?

“Over zes jaar. Ben is dan 66 en ik wil met hem mee.”

Wat verwacht je aan pensioen te krijgen? “

Ik krijg vanaf mijn 64ste maandelijks rond de € 1.200 aan pensioen. Als mijn man 65 wordt, hebben we nog maar de helft van onze hypotheeklasten. Wij hebben een spaarhypotheek die dan voor de helft is afbetaald. En we hebben een tweede huis dat we verhuren. We leveren samen € 300 of € 400 in, maar daar kunnen we prima mee leven. Ik hoop dat we nog mooie reizen kunnen maken. Net als afgelopen zomer, toen hebben we nog een grote reis naar Bali gemaakt.”

Wat vind je van de berichten over pensioenregelingen in het nieuws?

“Ik volg het nieuws op de voet. Bang dat het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, de komende jaren veel minder pensioen gaat uitkeren, ben ik niet. Ik maak me eerder zorgen over mijn dochters. De jongste is tandarts, zij zit financieel wel goed, maar de oudste staat ook voor de klas. Bij haar vraag ik me af of er nog iets in de pensioenfondsen zit als zij stopt met werken. Voor hen wil ik best iets van mijn pensioen inleveren.”

Wat verandert er?

Niet alleen de AOW leeftijd gaat geleidelijk omhoog naar (voorlopig) 67 jaar. Vanaf 1 januari 2014 wordt het maximale bedrag dat je jaarlijks kunt opbouwen voor pensioen ook minder. We verwachten dat dit vanaf 2015 nog verder wordt beperkt. De jongere generatie zal zelf vroeger moeten beginnen hun (werkgevers)pensioen aan te vullen. Adviseurs van ABN AMRO geven graag antwoorden op al je persoonlijke pensioenvragen. Op abnamro.nl/mijnpensioen vind je algemene pensioeninformatie.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden