Voor de zekerheid een zelftest doen? Zonder symptomen blijkt dit niet betrouwbaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voor de zekerheid een zelftest doen? Zonder symptomen blijkt dit niet betrouwbaar

Vanaf deze week geldt het advies om een zelftest te gebruiken als je last hebt van coronaklachten, terwijl dat eerder alleen bedoeld was als je geen symptomen had. Toch blijkt nu dat zo’n zelftest doen zonder klachten lang niet altijd betrouwbaar is. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

En hoe betrouwbaar is een zelftest dan als je wél klachten hebt?

Zelftest niet betrouwbaar zonder coronaklachten

Uit een onderzoek van onder meer wetenschappers van het UMC Utrecht blijkt dat een zelftest bij mensen die wel besmet zijn, maar (nog) geen coronaklachten hebben niet voldoende betrouwbaar is. Volgens onderzoeksleider Carl Moons van het UMC Utrecht zou zo’n 60 tot 75 procent van de besmettingen met een zelftest worden gemist. Waarschijnlijk kregen veel mensen die voor de zekerheid zonder klachten zo’n test deden een negatieve uitslag, dat in werkelijkheid een vals-negatief was. Oftewel: veel mensen testten negatief, maar waren eigenlijk positief.

Aan de Volkskrant benadrukt arts-microbioloog Jan Kluytmans, die ook betrokken is bij het onderzoek, dat we daarmee de zelftesten nog niet de deur uit hoeven te doen. Het onderzoek is namelijk gebaseerd op een klein aantal gevallen. Hoewel het er tot nu toe niet best uit ziet, is er meer onderzoek nodig onder een grotere groep mensen.

Zelftest met klachten wel betrouwbaar

Mensen die wel coronaklachten hadden en een zelftest deden, kregen in 70 procent van de gevallen wel een positieve uitslag. Bij mensen met veel virusdeeltjes was dit zelfs 85 procent. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als de PCR-test die de GGD-teststraten gebruiken, waarbij de uitkomst bijna altijd juist is, maar dit zou het wel betrouwbaar genoeg maken voor in de dagelijkse praktijk.

Lees ook: Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Een positieve zelftest

Of je nou wel of geen coronaklachten hebt: maak bij een positieve zelftest alsnog een afspraak bij de teststraat om er zeker van te zijn dat je uitslag klopt. Daarnaast krijg je na een positieve test bij de GGD na 11 dagen ook een herstelbewijs, dat geldig is als coronabewijs.

Een negatieve zelftest

Heb je een negatieve zelftest? Houd er dan rekening mee dat de uitslag misschien niet klopt en dat je toch besmet bent. Houd zoveel mogelijk afstand van anderen en herhaal de test na een paar dagen opnieuw.

Bron | UMC Utrecht, Volkskrant, NU.nl
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden